Ostravská CCA prý lety přerušila jen dočasně

Ostrava - Ostravská letecká společnost Job Air-Central Connect Airlines (CCA) zdůvodnila pondělní přerušení letů na pravidelných linkách tím, že nebyly rentabilní. Přerušení provozu je prý dočasné, firma chce optimalizovat provoz a upravit restrukturalizační plán.

CCA létaly z Prahy například do Ostravy, Lublaně, Berlína, Hannoveru a Stuttgartu. Společnost je od letošního května v úpadku, ale přesto slibovala, že své služby zachová. O tom, že firma všechny své pravidelné lety v pondělí po 21:30 nečekaně přerušila, informovala v pondělí večer mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Mluvčí Letiště Ostrava Michaela Kubešová řekla, že z mošnovského letiště dnes měly odletět dvě linky do Prahy. Jedna v 05:20, druhá ve 14:55. „Vzhledem k tomu, že velkou část kapacity sedadel na těchto linkách má rezervovanou pro své klienty společnost ČSA, podařilo se nám po dohodě s touto společností pro cestující na ranní lince - 17 lidí - zajistit náhradní autobusovou dopravu,“ uvedla Kubešová. Cestující, kteří měli odletět odpoledne, letiště o zrušení letu informovalo.

ČSA plánují podle Hejskové pro své klienty hledat alternativní spojení s využitím jiných leteckých společností až do konce června. Dnes ve 21:30 vypraví jako náhradu za zrušenou linku Job Air let z Prahy do Ostravy. Letadlo v Ostravě přistane ve 22:30. „Letadlo s posádkou v Ostravě přenocuje a zítra (ve středu) odletí z Ostravy v 5:20, s příletem do Prahy v 6:20, tedy podle platného letového řádu,“ uvedla Hejsková s tím, že cestující s letenkou ČSA jsou o náhradních řešeních informováni na kontaktním centru společnosti. Jeho obsluha byla posílena, přesto mohou volající čekat na obsloužení déle.

Podle stránek společnosti CCA, jež sídlí na mošnovském letišti, provozuje firma letadla typu SAAB 340, v pasažérské verzi s kapacitou 33 cestujících a v cargo verzi. Na internetu je uvedeno, že má osm letadel.

Krajský soud v Ostravě rozhodl v květnu o úpadku CCA, ale vedení firmy tehdy uvedlo, že bude dál usilovat o záchranu aerolinek. Návrh na insolvenci společnosti podala švédská firma Siemens Financial Services kvůli dluhům za pronájem letadla. Podle tohoto návrhu jí dluží CCA více než 294.000 dolarů, tedy zhruba šest milionů korun.

Linky CCA

  • Ostrava–Praha (jednou až dvakrát denně)
  • Praha–Berlín-Tegel (jednou denně)
  • Praha–Hannover (jednou až dvakrát denně)
  • Praha–Krakov (jednou až dvakrát denně)
  • Praha–Lublaň (jednou až dvakrát denně)
  • Praha–Stuttgart (jednou denně pouze v prac. dny)
  • Praha–Záhřeb – plánováno od července

Jednatel CCA Daneš Zátorský  zdůvodnil přerušení provozu tím, že „se nepotvrdily dlouhodobé statistiky prodeje letenek, nebylo dosaženo plánované rentability provozu jednotlivých linek“. Od konce března podle něj CCA rozšířila pravidelnou linku Ostrava-Praha o další linky z Prahy, a to konkrétně do Berlína, Stuttgartu, Hannoveru, Lublaně, Záhřebu a Krakova.

Mluvčí ČSA v pondělí uvedla, že CCA létaly do Lublaně, Ostravy, Krakova, Berlína, Hannoveru a Stuttgartu. ČSA na tyto spoje nabízely letenky, ale linky neprovozovaly. Přesto podle Hejskové poskytnou lidem náhradní možnosti. „V případě všech dotčených spojů v nejbližších 48 hodinách najdeme pro své cestující alternativní spojení s využitím jiných leteckých společností. V případě, že si takové řešení nebude cestující přát, může letenku vrátit,“ oznámila mluvčí aerolinek. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)