Přes Nažidla se stále jezdí, R3 opět odložena

České Budějovice – Místem, kde před devíti lety zemřelo dvacet lidí při nehodě autobusu, budou nadále projíždět tisíce vozidel. Rychlostní silnice R3 z Českých Budějovic na hranice s Rakouskem vznikne ještě později, než dosud silničáři plánovali. Ministerstvo dopravy totiž zrušilo výběrové řízení na zpracovatele dokumentace dálnice. Jihočeský hejtman a starostové další odklad ostře kritizují.

Stavbu rychlostní silnice R3 silničáři už několikrát odložili kvůli nedostatku peněz. Naposled však do rozjíždějícího se projektu Ředitelství silnic a dálnic zasáhlo ministerstvo dopravy a vrátilo vše úplně na začátek. Ministerstvo tvrdí, že ŘSD špatně vypsalo výběrové řízení na firmu, která měla připravit dokumenty pro stavební povolení.

Silničáři slibují, že nové zdržení bude drobné, maximálně v řádu týdnů, a příští rok začne stavba R3. Opačně však výsledek ministerského zásahu vidí regionální politici. „Je to další velké zdržení,“ prohlásil jihočeský hejtman Jiří Zimola. Obyvatelé Kaplice, kteří už před deseti lety sepsali petici za urychlenou výstavbu rychlostní komunikace z Českých Budějovic do Rakouska, potom hovoří o planých slibech státu.

Silnice R3 u Nažidel se odkládá (zdroj: ČT24)

Z rychlostní silnice R3 dnes není ani kilometr, a tak musí řidiči překonat 30 kilometrů mezi krajským městem a hranicemi po staré silnici, kterou i dopravní značky označují za smrtící. Chybějí na ní zpevněné krajnice, zato se řidiči nevyhnou 32 zatáčkám, 34 nebezpečným horizontům a dokonce ani úrovňovému křížení s hlavní železniční tratí. Za posledních dvacet let v těchto 30 kilometrech zahynulo 87 lidí včetně dvaceti, kteří nepřežili nehodu patrového autobusu u Nažidel. „Za poslední rok tam máme dalších pět mrtvých,“ dodala policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Zatímco v Česku ještě dlouho nezbude řidičům než jezdit po staré silnici a doufat v přežití, v Rakousku už brzy nahradí silnici nová dálnice, jejíž stavba už se k hranicím blíží od Lince.