Teplotní rekordy padají, v Krkonoších ale stále sníh

Pec pod Sněžkou - Počasí v Česku už je sice ryze letní, na horách ale stále leží sníh. Nejvíc je ho v Krkonoších v okolí Luční boudy. Asi nejznámější sněhové pole je pak na úpatí Studniční hory, jmenuje se Mapa republiky. Unikátní zbytek sněhu ve tvaru bývalého Československa se tu objevuje každý rok. Podle odhadů by se letos mohl udržet až do srpna.

Svahy Studniční hory patří mezi místa s nejdrsnějším klimatem v Evropě. Sněhové pole je teď velké přibližně jako tři fotbalová hřiště. Tvarem připomíná obrys někdejšího Československa. S postupem jara nejprve odtaje Slovensko, pak Morava.

Správci parku tu sněhovou vrstvu několikrát do roka měří. Například loni mapa zmizela už začátkem června. Když je zima bohatá na sníh, mocnost sněhových vrstev tu dosahuje až 18 metrů. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí. 

Lokalita Mapy republiky je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Dobře je vidět například z cesty z Pece pod Sněžkou na Výrovku a z cesty z Výrovky na Luční boudu. Za příhodných podmínek je mapa viditelná až z Hradce Králové.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)