Exnáměstek primátorky Zlína dostal za korupci podmínku a pokutu

Brno - Brněnský městský soud potrestal podmínkou korupci bývalého náměstka primátorky Zlína Martina Janečku (dříve ČSSD). Soud mu za podplácení udělil dvouleté vězení s odkladem na tři roky. Navíc musí zaplatit pokutu 400 000 korun. Podmínky a pokuty dostali také jeho údajní komplicové Dalibor Kučera a Radek Dvořák. Vinu zásadně odmítají a na místě se odvolali.

Případem se bude zabývat brněnský krajský soud. Verdikt je tedy zatím nepravomocný. Podle spisu chtěla trojice uplatit insolvenčního správce věřitelské firmy.

S Janečkou byl za podplácení odsouzen i společník z firmy Square Transaction Dalibor Kučera. Ten je nyní místopředsedou Fotbalové asociace České republiky. Dostal 20 měsíců vězení s odkladem na 2,5 roku. Má zaplatit pokutu 300 000 korun. S trestem od soudu odešel i právník Dvořák. Soud mu udělil podmínku i pokutu ve stejném rozsahu jako Janečkovi.

Policie se začala Janečkovou kauzou zabývat loni na podzim. Kriminalisté tehdy zadrželi nejprve právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka, když údajně předával úplatek insolvenčnímu správci společnosti Arching Group Petru Dokládalovi.

Insolvenční správce se nenechal uplatit

Správce vymáhal po Janečkově firmě dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750 000 korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Místo přijetí úplatku se správce obrátil na policii. Následné vyšetřování ukázalo, že právník Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů; tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, ve zlínském zastupitelstvu ale působí nadále.