Odbory zadlužené Pilsen Steel hrozí výpověďmi a insolvencí

Plzeň - Zhruba 900 zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, kteří jsou od pátku doma a nedostali květnovou výplatu, počkají na peníze do 16. července. Pokud je do té doby nedostanou, dá zřejmě většina z nich výpovědi. Podle předsedy odborů Miroslava Cinka by po dalších dvou týdnech organizace podala návrh na insolvenci firmy. Výroba v kovárnách a hutích Pilsen Steel je od pátku kvůli dluhům mimo provoz. Podle pracovníků je příčinou finančního úpadku vedle krize i ruský podnikatel a vlastník továrny Igor Šamis.

„Nikdo nás zatím o ničem neinformoval. Vedení s námi nemluví,“ řekl Cink. Podle něj přesvědčovali vedoucí výroby zaměstnance, ať výpověď nedávají, aby se výroba mohla rozběhnout poté, co majitel sežene peníze na provoz a úhrady závazků za energie a materiál. Podle odborářů se mluví o několika možných kupcích - o ruské skupině OMZ (ta Pilsen Steel vlastnila šest let do roku 2010), Siemensu, slovenských Železárnách Podbrezová a o kanadské a indické firmě. Odbory by nového majitele uvítaly.

Pavel Rastislav, personální ředitel Pilsen Steel:

„Vlastník a jednatel v těchto dnech usilovně pracuje na zaplacení zesplatněného úvěru poskytnutého firmě bankou HSBC. Pan Šamis chce poskytnout bližší informace na tiskovce, kterou plánuje příští týden.“

Odstávky výroby už podle odborářů trvají od loňského listopadu. Tehdy zůstávali zaměstnanci doma vždy několik dnů podle potřeb zaměstnavatele na 80 procentech mzdy, v prosinci na 70 procentech, v lednu na 65 a od února na 60 procentech. „Ze začátku to bylo vždy týden v měsíci, ale od dubna už hodně natvrdo,“ uvedla Smolková, která je předsedkyní odborů v kovárnách. Další odstávku už odbory nepodepsaly, protože by měla být za 60 procent mzdy za sníženého základu, a proto jsou nyní lidé doma za 100 procent mzdy. Je ale otázkou, zda peníze dostanou.

Práce v hutích
Zdroj: ČT24

Podle Cinka mají hutě i kovárny Pilsen Steel dost práce, ale chybí jim suroviny. Dvouleté působení Šamise v podniku hodnotí odboráři negativně. „Před třemi lety jsme byli ziskově třetí, čtvrtá fabrika v kraji. Po více než 800milionových ziscích jsme byli loni ve ztrátě a letos jsme samý dluh,“ řekl Cink. Podle Smolkové má na současném stavu podíl i management, který v době krize neřešil vzniklé problémy a čekal, že firmu někdo spasí.

Dělníci z Pilsen Steel by měli s hledáním práce asi problém. Jsou jednostranně zaměření, řada z nich má poškozené zdraví. „Problémy už jsou dlouhodobé, ale že to takhle dopadne, jsem nečekal,“ uvedl šéf Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů Jindřich Brabec. Věří ale, že se najde řešení, protože insolvence nemusí znamenat likvidaci firmy a ztrátu zaměstnání pro všechny. Jediný hutní podnik v kraji, Železárny Hrádek, přijímá jen lidi jako náhradu za odcházející.

Miroslav Cink k situaci v Pilsen Steel (zdroj: ČT24)