V Kraslicích narůstá kriminalita, radnice chce vyhnat stánkaře

Praha - V okolí Kraslic roste kriminalita. Policii zaměstnává čím dál víc a také chebský celní úřad hrozí častějšími raziemi. Kontroloři v Kraslicích už zabavili nelegální zboží za miliony korun. Jednalo se především o napodobeniny značkového oblečení a statisíce nezdaněných cigaret. Zástupci města ukazují na tamní příhraniční tržnici, která u Saska patří k největším. Situace jim už také vadí a zvažují, že stánkaře vyženou.

„Celníci zajistili největší úlovek cigaret za posledních zhruba 10 let,“ potvrdil ředitel Celního úřadu v Chebu Roman Štovíček. Obří sklad nelegálního zboží ukryli trhovci do suterénu jedné z prodejen. „Je velmi pravděpodobné, že z nedalekého skladu mohla být zásobována nedaleká tržnice,“ dodala mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Další problém představují v Kraslicích drogy. Překupníci jsou stále vynalézavější. Před celníky je ukryli například do rámu horského kola. Za celý loňský rok chytili celníci na Kraslicku osm pašeráků. Letos už řeší 36 případů. „Můžeme říct, že dochází nebo došlo ke zhoršení situace za posledních několik měsíců,“ uvedla mluvčí policie Sokolov Kateřina Böhmová.

Podle svých možností pomůže i město. Trhovcům u Kraslic pronajímá místo, kde prodávají. To se podle místostarosty změní. „Jednáme o ukončení toho nájmu, protože ten, kdo porušuje zákony a ten, kdo není ochoten spolupracovat se státními orgány, ten musí skončit,“ dodal místostarosta Kraslic Otakar Mika. Doufá, že trhovci z pozemků města odejdou ještě letos.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)