Tisíce lidí protestují proti zrušení Podřipské nemocnice

Roudnice nad Labem – Přes osm tisíc lidí už podepsalo protestní petici proti rušení Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem. Zdravotní pojišťovny zatím mluví jen o uzavření dvou oddělení, lékaři a pacienti za tím však vidí snahu zbavit se jedné z mála soukromých nemocnic v regionu.

Místo narození Roudnice nad Labem – takový zápis v matrice si už ale zdravotní pojišťovny nepřejí. Roudnickou porodnici je podle nich třeba zavřít, protože se v ní rodí málo dětí. „Roudnice měla v posledním roce nějakých tři sta sedmdesát porodů,“ prohlásil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Ústí nad Labem Petr Veselský.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Prázdná porodnice ale neznamená pro roudnickou nemocnici jenom konec jednoho oddělení. Pokud nemocnice zavře porodnici a dětské oddělení, přijde také o akreditaci na vzdělávání mladých lékařů. „Tím pádem se nám chirurgický tým rozpadne,“ myslí si ředitel Podřipské nemocnice Roudnice nad Labem Vít Hroch. Petr Veselský ale snahu VZP hájí: „Péče, která je tam poskytována, může být zajištěna v jiných, snadno dostupných, nemocnicích.“ Podle ředitele nemocnice Víta Hrocha by to však v každém případě prakticky znamenalo zrušení zařízení. „Po 137 letech jejího trvání,“ podotkl lékař Ondřej Krajník. Ředitel Veselský však dodává: „My nemáme zájem rušit nemocnici jako takovou.“

Nemocnici jen s jednodenní chirurgií a internou, jak si pojišťovny představují, ale nechtějí lékaři ani pacienti. „Když něco funguje, když je něco ekonomický soběstačné, když něco nepotřebuje žádné peníze, proč bych to rušil? Já tomu nerozumím,“ konstatuje spolumajitel nemocnice lékař Josef Krajník a člen Petičního výboru Václav Kejř doplnil: „Myslím, že to je otázka zdravého rozumu a ne rozhodování někde od zeleného stolu.“

Pokud ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny protesty tisíců lidí na vědomí nevezmou, přichystají autoři petice další akce. Důraznější než dosud.