České jedle budou na Vánoce chybět

Český Krumlov - Květnový mráz nadělal velké starosti lesníkům v celých Čechách. Pomrzly vzrostlé stromy, ale i plantáže vánočních stromků. Právě u těch mráz způsobil největší škody. Jen českokrumlovským lesníkům poničil téměř čtyři tisíce jedlí a ty teď budou na předvánočním trhu chybět.

Plantáž jedlí zničili v květnu ledoví muži. Stromky, které měly zdobit obýváky, skončí maximálně jako chvojí na věnce. „Jen Lesy Český Krumlov počítají škody na desetitisíce. Podobně jsou na tom i další kraje. České jedle tak letos téměř nebudou k sehnání,“ upozorňuje ředitel Lesů Český Krumlov Bedřich Navrátil.

Jedle určená na vánoční trh roste přibližně sedm let, mráz ale zničil všechny její nové výhony. Nebude tak pravidelná a pro vánoční trh nepoužitelná. Podle Navrátila bude zásobování jedlemi na pár let ochromeno. U smrků a borovic nejsou škody vysoké. Mráz ale poničil i vzrostlé stromy.

Na cenu vánočních stromků to ale podle sdružení jejich pěstitelů vliv mít nebude. Většina jedlí se do Čech dováží - hlavně z Německa a Dánska - a jejich cena rostla už loni. Levnější české jedle ale k dostání nebudou.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)