Rodiče znovuobjevují vesnické školky

Víska u Chotěboře - Vesnické školky zažívají na Vysočině znovuzrození. Rodiče je vyhledávají čím dál tím častěji kvůli rodinnému prostředí. Mateřská škola ve Vísce na Havlíčkobrodsku měla být už několik let zrušena, starosta ale provoz zachoval a teď se mu to vrací rostoucím počtem dětí. Školka je navíc speciální a chodí do ní společně zdravé a různě postižené děti už od dvou let.

Školku v malé obci Víska nedaleko Chotěboře chtěli zastupitelé už zrušit, protože její provoz spolkne třetinu obecního rozpočtu a chodí tam jen 3 místní děti. Od záměru nakonec ustoupili kvůli velkému zájmu rodičů z osmi okolních obcí. „Tady jsme měli dveře otevřené, přesto, že bylo plno,“ pochvaluje si otec jednoho z dětí z nedaleké Malče. Děti z okolních vesnic sváží do školky speciální autobus.

Školka šetří, kde se dá. Výzdobu a hračky vyrábí čtveřice učitelek, s opravou školky pomáhali všichni, některé práce zajišťovali třeba místní hasiči nebo sokolové. „Nemá finance obec, tudíž nemůžeme mít finance ani my. Když paní učitelky dovedou, tak proč by si to nevyrobily, že jo?“ říká učitelka Helena Moravcová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Školka je navíc jednou z 28 na Vysočině, které otevřely alespoň jednu třídu pro postižené děti a mají tak upravený vzdělávací program. Do školky ve Vísce chodí 40 dětí a je mezi nimi i 15 různě postižených dětí. Ty ale do kolektivu zapadnou bez problémů. Podle psychologů je začlenění různě postižených dětí mezi zdravé dobré pro obě skupiny, děti si na sebe zvyknou a vzájemně se respektují.