Dostavba D11 má další problém

Hradec Králové - Dostavba dálnice D11 do Hradce Králové se znovu komplikuje. Ředitelství silnic a dálnic nechalo propadnout platnost územního rozhodnutí na část mimoúrovňové křižovatky na západním okraji města. Pak zahájilo řízení nové, ale to napadlo hradecké občanské sdružení. Řízení je teď přerušené a nabírá zpoždění.

Do Hradce Králové chybí postavit čtyři kilometry dálnice. Auta by pak měla do města sjíždět z křižovatky na západním okraji, v Kuklenách. Jenže ředitelství silnic nechalo propadnout územní rozhodnutí, tedy nezbytný doklad pro povolení stavby na jednu ze čtyř částí křižovatky. „Rozhodně by se to u takto důležité stavby, na kterou čekáme padesát let, stát nemělo,“ kritizuje hradecký primátor Zdeněk Fink.

Ředitelství dálnic zahájilo na část křižovatky nové územní řízení. Napadli ho ale občané z hradeckých čtvrtí Kukleny a Plačice. Bojí se hustší dopravy ve městě. „Podle našeho názoru je tato křižovatka zbytečně rozsáhlá. Může fungovat i v omezeném rozsahu,“ myslí si Alois Havrda z občanského sdružení Kukleny.

Řízení je teď přerušené, Ředitelství silnic a dálnic musí do konce roku doplnit stavebnímu úřadu další podklady. Podle hlavního architekta je křižovatka Kukleny pro Hradec životně důležitá. „Stále předpokládáme zahájení stavebních prací na jaře v příštím roce a zprovoznění v polovině roku 2014,“ říká mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Na trase D11 před Hradcem teď probíhá archeologický průzkum. Podle úředníků, kteří se bojí hovořit před kamerou, může stát za problémy s křižovatkou souboj developerů obchodních zón na západě města a v centru. O stavební povolení na dokončení samotné dálnice na západní okraj Hradce Králové do Kuklen chce ŘSD požádat během léta.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)