Bytový dům v Poutnově je už třetí týden bez vody

Poutnov - Několik rodin z bytového domu v Poutnově na Chebsku je bez vody. Majitel domu se rozhodl svůj většinový podíl prodat a nechal odpojit elektřinu, která poháněla vodní čerpadlo. Kupující teď ale od smlouvy odstoupil. A energie zatím nikdo nezapojil.

Desítky obyvatel panelového domu v Poutnově jsou bez vody už třetí týden. V domě žije skoro 30 dětí. Všichni jsou teď odkázáni na vodu z nedalekého potoka.

Celý dům zásobuje voda ze studny. Majitel ale nechal vypnout elektřinu, která pohání čerpadlo, a to poté, co se rozhodl, že svůj většinový podíl v domě prodá. Nový kupec si to ale rozmyslel a od smlouvy odstoupil. Elektřinu už ale nikdo znovu nepřihlásil.

Dočasnou pomoc nabídla radnice v Teplé. „Zavezeme pitnou vodu cisternou, jako to děláme ostatním občanům. Jako město to nepovažujeme za krizovou situaci,“ uvedla starostka Jana Čížková, Teplá. Situací se už začala zabývat vládní Agentura pro sociální začleňování. Podle radnice jde ale o soukromý spor nájemníků, majitele domu a kupce a zasahovat do něj nebude. Podobný názor má i krajský úřad. „Úloha kraje je koordinační, to znamená budeme se snažit ty instituce oslovit, aby těm lidem pomohly,“ řekl Miloslav Čermák, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

„Považuju za nejlogičtější řešení, aby se dohodli ti nájemníci a některý z nich to nechal přehlásit na sebe,“ řekl bývalý většinový vlastník domu v Poutnově. Podle energetiků by v tomto konkrétním případě byla obnova dodávek elektřiny pro vodní čerpadlo okamžitá.

Bytový dům bez vody (zdroj: ČT24)