Armáda se zbavuje majetku

Praha - Armáda otevřela sklady nepotřebné techniky. V Kostelci nad Labem nabízí skoro šest set aut, stavebních strojů i speciálních zařízení. Techniku prodá těm zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší cenu.

Na základně v Kostelci nad Labem armáda shromáždila materiál, který označila štítkem nepotřebný. Nabízí tak například nákladní auta, elektrocentrály nebo montážní dílny. Zájemci si můžou koupit třeba i Tatru 813. „Tatra sloužila k pokládání kolejových mostů pro mostní tanky,“ vysvětluje vedoucí skladů AČR v Kostelci nad Labem Leoš Štefl. „Armáda prodává také ženijní pojízdné dílny. Největší zájem o techniku je ze strany drobných řemeslníků,“ dodává Leoš Štefl. 

V nabídce jsou ale taky třeba dodávky nebo osobní auta. Původ prozrazuje jenom vojenská poznávací značka. A až na favority se podle armády prodávají dobře. Například František Porsch se synem nenakupují u armády poprvé. Cenu vyřazené ale zachovalé tatrovky odhadují na osmdesát až sto tisíc korun. „Před časem jsme si pořídili Tatru 148 trubkový jeřáb a valník vzor 148. Teď sháníme nějakou tatru, abychom ji měli na náhradní díly,“ vysvětluje zájemce o vojenskou techniku František Porsch. 

Výprodej láká do armádních skladů hlavně nadšence z klubů vojenské historie. Podle zájemce o vojenskou techniku Miroslava Holíka by bylo škoda techniku jen tak sešrotovat.  

Ministerstvo obrany loni prodalo techniku za sto padesát pět milionů korun, letos má plán poloviční. Kromě aut prodává i logistický materiál, ruční zbraně a munici. V červenci nabídne mimo jiné ještě výpočetní techniku. Zbavuje se i nemovitostí. „Každá koruna, která přibude do rozpočtu ministerstva obrany, je dobrá. Největší zájem je samozřejmě o vojenskou techniku, kde se daří prodat veškerý majetek,“ říká ředitel odboru nepotřebného majetku ministerstva obrany Josef Lachman. 

Resort nabízí celkem dvacet osm nemovitostí a skoro šest set kusů techniky. Prodá je nejvyšší nabídce.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)