Správa Šumavy začne s kácením stromů napadených kůrovcem

Praha – Správa Národního parku Šumava hodlá příští týden začít s kácením stromů napadených kůrovcem, a to v lokalitě Na Ztraceném u Modravy. Jelikož prý nepůjde o plošné kácení, ekologičtí aktivisté jsou zatím v klidu a blokády nechystají. Do sporu o kácení se vložila i Evropská unie.

Unijní komisař pro životní prostředí Janez Potočnik je totiž znepokojen tím, co se na Šumavě pod současným vedením národního parku děje. Napsal proto dopis českému ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi. Ministerstvo dopis ještě neobdrželo, podle jeho názoru však správa NP Šumava zasahovat proti kůrovci musí, aby dostála evropské legislativě. 

„Pokud přijede, Šumavu mu rádi ukážeme,“ uvedl na eurokomisařovu adresu mluvčí ministerstva Matyáš Vitík s tím, že legislativa EU říká, že stát musí řádně pečovat o chráněná území evropské sítě Natura 2000, kam Šumava spadá. Ministerstvo podle něj s Evropskou komisí neustále komunikuje na různá témata. „Těší nás zájem komise o Šumavu. Je to několik desítek let starý problém, až současné vedení úřadu si ho vzalo jako prioritu,“ uzavřel Vitík.

„Evropská komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z fytosanitárních důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí, zvláště tetřeva hlušce, a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního biotopu,“ citovaly dnes s dopisu eurokomisaře Lidové noviny s tím, že Potočnik žádá zastavení velkoplošného kácení. Nemůže prý vyloučit, že navrhne Evropské komisi, aby vůči ČR přijala právní opatření kvůli porušení směrnic. „Můžeme zcela jistě zahájit právní kroky, když to uznáme za vhodné, a to jsme české vládě řekli,“ uvedl mluvčí Evropské komise pro životní prostředí Joe Hennon.

Správa zatím z napadených stromů loupe kůru

Kácet ve sporné lokalitě Na Ztraceném u Modravy začne správa parku příští týden. Maximálně však prý pracovníci porazí 15 stromů na jednom místě, aby nevznikly holiny. Zatím ze stojících stromů zasažených škůdcem odstraňuje kůru. Kůrovec tam prý zatím napadl 1 500 stromů, na většině z nich by měli pracovníci pouze oloupat kůru. „My jsme přesvědčeni, že se pohybujeme v mezích zákona a v zájmu ochrany přírody,“ řekl k tomu šéf parku Jan Stráský.

Ekologičtí aktivisté mají v lesích hlídky a avizovali, že v případě kácení zasáhnou. „Pokud park bude skutečně postupovat touto metodou, k blokádě nepřistoupíme. O ní bychom uvažovali až v případě, že by se začalo kácet plošně a ve větším rozsahu,“ řekl mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. Loni Na Ztraceném aktivisté téměř měsíc zásahy blokovali.

Reportáž Jitky Szászové a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)