Pražané se mohou svlažit ve čtyřech přírodních koupalištích

Praha - Pražská koupaliště se připravují na nadcházející první letní víkend, který bude podle meteorologů slunečný s teplotami kolem 25 stupňů. V provozu budou nejen kryté či venkovní bazény, ale také čtyři přírodní koupaliště. Dobrou kvalitou vody se podle červnových měření Hygienické stanice hlavního města Prahy pyšní koupaliště v Motole, v Hostivaři nebo oblíbený Šeberák. Přístupná bude i přírodní nádrž Džbán v Divoké Šárce.

V přírodním koupališti Šeberák v Kunraticích se kvalita vody za uplynulý měsíc zlepšila o dva stupně. Hygienici jí přidělili nejlepší hodnocení z pětibodové škály. Stejnou známku má i koupaliště v Motole a také rybník v Hostivaři, který byl kvůli odbahňování celý loňský rok uzavřen.

O jeden stupeň si ve srovnání s květnovým měřením pohoršil rybník Džbán. I tak se mu ale milovníci vodních radovánek nemusejí vyhýbat. Jeho voda je ke koupání vhodná. „Kvalita vody je dobrá, což dokládá i větší počet návštěvníků v posledních dnech. Osmělují se ale zatím jen pomalu, protože vyloženě letní byly zatím jen asi dva dny. Voda je ale díky vysokým teplotám už příjemně teplá,“ řekl provozovatel koupaliště Karel Kučera.

Kvalitu vody měří hygienici v letních měsících každých 14 dní. Jen když se v koupalištích rozmnoží zdraví nebezpečné sinice, kontrolují vodu jednou týdně. Sinice se ale díky chladnějšímu počasí zatím v žádném z rybníků nevyskytly. Sinice způsobují alergie a jedovaté látky, které vytvářejí, mohou být příčinou vyrážek, zarudnutí očí nebo zánětů spojivek. Pokud se lidé vody napijí, mohou mít střevní problémy. Toto nebezpečí hrozí především dětem.