Výluky postihnou pražské metro v létě i na podzim

Praha – Podzemní dráhu v Praze čekají hned dvě velké výluky. Obě ovlivní provoz na lince A. V červenci nebudou vlaky jezdit mezi Můstkem a konečnou stanicí Dejvická. V září se potom na tři dny uzavře celá trasa – půjde o první takto rozsáhlou výluku pražského metra. Provoz metra omezí dopravní podnik kvůli výměně výhybek. Z téhož důvodu byla letos o Velikonocích vyloučena část linky C.

Obě výluky na lince A proběhnou o prodloužených víkendech. Od Václavského náměstí do Dejvic nebude metro jezdit od 5. do 8. července, úplná výluka je naplánováno od 28. do 30. září. Zavedena bude náhradní tramvajová doprava X-A a bude posílen provoz i na dalších povrchových linkách.

Při první výluce bude metro bez omezení jezdit v úseku mezi stanicemi Depo Hostivař a Náměstí Míru. Ze stanice Náměstí Míru na Můstek potom bude v provozu pouze jedna kolej, po které se bude kyvadlově pohybovat souprava metra. Oblast mezi Můstkem a Dejvickou obslouží zvláštní tramvajová linka X-A s intervalem pět až deset minut a také linka 25 s intervalem deset minut. Na pomezí Hradčan a Dejvic navíc pomohou autobusové linky 107, 119 a 147 prodloužené z Dejvické na Hradčanskou.

Podle Ladislava Urbánka z dopravního podniku se při červencové výluce vymění výhybka u stanice Náměstí Míru, současně přerušení provozu využijí stavbaři na Dejvické, kteří vytvářejí novou trať do Motola. Během zářijové výluky, pro kterou ještě dopravní podnik opatření nepřipravil, dojde k výměně dalších výhybek, které jsou položeny ve štěrku. Na lince A jich je podle Urbánka 19.

Kateřina Fifková k výlukám metra (zdroj: ČT24)