Fryštácká školka je bez azbestu, děti se vrátí až po prázdninách

Fryšták (Zlínsko) – Od azbestových vláken je očištěna budova mateřské školy ve Fryštáku na Zlínsku. Na poslední týden školního roku se ale děti, které zatím přebývají v místní základní škole, nevrátí. Podle mluvčího fryštácké radnice Pavla Nášela je nutné provést ještě další stavební úpravy. Do zrekonstruované školky se tak děti poprvé podívají v září.

Zvýšenou koncentraci zdraví nebezpečného azbestu odhalilo měření v březnu, práce na jeho odstranění proběhly v květnu. V posledních třech týdnech se podle mluvčího Nášela udělalo v objektu školky 45 kontrolních měření, azbestová vlákna už na místě nejsou.

Sanace budovy je pro město finančně velmi náročná. Podle starosty Lubomíra Doležela stála 3,8 milionu korun. Dalších 7,2 milionu na stavební úpravy školky si musí vedení radnice vypůjčit, ačkoli podporu přislíbil Zlínský kraj.

Minerální vlákna se uvolňují z takzvaných boletických panelů využívaných při výstavbě panelových budov hlavně v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Později se ukázalo, že je azbest karcinogenní a v podobě mikroskopických ostrých vláken se může dostat do těla a způsobit v něm rakovinné bujení. Problém s uvolněním azbestu do prostor školy při jejím zateplování se objevil loni v Českých Budějovicích a poté na dalších místech v zemi.