Vyhrál konkurz, ředitelovat ale bude někdo jiný

Vysočina - Stovka škol v Kraji Vysočina prošla od dubna výběrovým řízením na ředitele. Jejich zřizovatelé ale často výsledky nebrali vážně a do funkce jmenovali své favority. Proti tomu se chtějí školy společně bránit na ministerstvu. Příkladem za všechny je Horní Cerekev.

Vilém Sluka je ředitelem školy v Horní Cerekvi už 9 let. Radní městyse teď využili možnosti nového školského zákona a vypsali výběrové řízení na ředitele školy. I v něm Sluka uspěl, skončil na prvním mítě. Do poslední chvíle věřil, že zůstane na postu ředitele. Jenže všechno dopadlo jinak, rada zvolila do čela školy uchazeče, který skončil v konkurzu až druhý. „Vytvořil se tam takový krásný manipulační prostor, protože stanovisko konkurzní komise, kde jsou i nezávislí odborníci, má pro zřizovatele školy pouze doporučující charakter,“ říká Sluka.

Žáci i učitelé se za svého ředitele postavili, jeho odvolání považují za nespravedlivé. „Pokud ředitel konkurz vyhraje a není nám zdůvodněno, proč je vyměněn za nového, znamená to, že rčení dobrý ředitel - dobrá škola neplatí, a to se nás dotýká,“ konstatuje jeden z učitelů Vítězslav Skopal. 

Českou televizi oslovili i ředitelé dalších škol v Kraji Vysočina. Nelíbí se jim novela školského zákona ohledně výběrových řízení a chtějí se se stížností obrátit na ministra školství. V kraji již proběhlo jen na základních a středních školách 106 výběrových řízení, většina nových ředitelů se ujme funkce od nového školního roku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)