V lázních se bojí vyhlášky, brání se peticí

Františkovy Lázně - Obyvatelé a návštěvníci lázeňských měst podepisují petice, aby zachránili české lázeňství. Bojí se, že omezování proplácení péče kvůli nové úhradové vyhlášce může ve městech napáchat velké škody. Podnikatelé mají strach z úbytku klientů, krachů a propouštění. Ministerstvo vyhlášku brání a lázně uklidňuje – likvidaci jim prý nepřinese.

Františkovy Lázně pomáhají lidem od 18. století. Ministerská vyhláška to ale může změnit. Ředitelka hotelu v centru města Eva Douchová se bojí, že úbytek klientů povede až k propouštění. „Pro mě je to dvacet rodin, protože tady pracují manželské páry. Lidi, kteří jsou na tom závislí,“ říká.

Jen do Františkových Lázní přijede každý rok díky platbám od zdravotních pojišťoven deset tisíc lidí. Pacienti, které do lázní pošlou lékaři, přinesou 100 milionů korun.

Rizika počítají i v dalších pětatřiceti lázeňských městech v České republice. Už teď je situace podle provozovatelů lázní vážná, další odliv klientů kvůli škrtům ve výdajích pojišťoven nikdo nechce. Ministra mají přesvědčit petice. „Můžeme očekávat výrazný úbytek zejména české klientely,“ upozorňuje karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Pojišťovny nebudou proplácet lázně jen v případech, kdy to nemá pro pacienta takový přínos jako v minulosti. Ministerstvo tak reaguje na pokrok v medicíně. „Dnes spotřebovává lázeňská péče tři a půl miliardy ze zdravotního pojištění. Ta změna znamená úsporu zhruba kolem půl miliardy,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Sršeň je přesvědčený, že ministerstvo názor nezmění a vyhlášku ponechá ve stávajícím znění. Pacientů se dotkne už letos na podzim.

Petice za české lázeňství (zdroj: ČT24)