Nenápadná kytička ze západních Čech je světový unikát

Slavkovský les (Karlovarsko) - Ve Slavkovském lese na západě Čech končí pětiletý výzkum zaměřený na záchranu unikátní rostliny. Roste jen na tomto jediném místě na světě a přežívá tam už deset tisíc let. Jeho jméno je rožec kuřičkolistý a je to kriticky ohrožený druh.

Rožec kuřičkolistý je drobná rostlina s nenápadnými bílými květy. Nikdo by na první pohled neřekl, že je to vzácnost, za kterou do Čech jezdí botanici z celého světa. Roste totiž jen na jediném místě v centrální části Slavkovského lesa, v oblasti Mnichovských hadců. To znamená v území o rozloze zhruba sedm krát dva kilometry, konstatuje botanik Přemysl Tájek. 

Bedlivě sledovaná lokalita nedaleko Mariánských Lázní vědcům přesně ukazuje, jakým způsobem se krajina vyvíjela posledních deset tisíc let. Rožec tu přežil od doby ledové. Je závislý na složení zdejší půdy a nikde jinde už proto růst nemůže.

Přemysl Tájek, botanik, CHKO Slavkovský les:

„Je zde hadcová hornina, která je velice výjimečná, je tady veliký podíl hořčíku v půdě, také se zde v poměrně vysokých koncentracích vyskytují těžké kovy jako chrom, kobalt, mangan.“

Výskyt rožce kuřičkolistého tady posledních pět let sledovali přírodovědci z Univerzity Karlovy. I přesto, že v lokalitě našli další stovky míst, kde roste, stále se jedná o kriticky ohrožený druh.

Vzácné druhy rostlin ve Slavkovském lese přežívají i díky tomu, že přírodovědci na určitých lokalitách nechávají pást ovce. Některá místa pak chrání ploty a ohrady, aby turisté unikátní rostliny neušlapali. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)