Záchranáři trénovali na zemětřesení

Teplá - Stovky záchranářů nacvičovaly v Teplé na Chebsku pomoc obětem v oblasti postižené silným zemětřesením a záplavami. Cvičení Maafex 2012 je jedním z největších v Česku. Zúčastnili se ho i záchranáři z Německa a poprvé se na něm představila nová polní nemocnice z Brna.

Oblast okolo Teplé na Chebsku zasáhlo v noci silné zemětřesení. Hasiči v budově bývalé továrny nalézají desítky zraněných. Takový je scénář záchranářského cvičení. Figuranti jsou nalíčeni tak, aby zranění vypadala opravdově, oběti zasypané troskami záchranáři přepravují k ošetření. „Chceme, aby se situace co nejvíce přibližovala reálu, hasiči cvičí nepřetržitě několik hodin, doslova si sáhnou na dno psychických i fyzických sil,“ říká mluvčí karlovarské záchranky Martin Kasal. Svou premiéru si na místě odbývá mobilní polní nemocnice z Brna, která se chystá na mise do zahraničí. 

Do další části cvičení se už zapojují i desítky rodin z Teplé. Hrají role uprchlíků nebo obětí zničených domů poté, co se v důsledku zemětřesení protrhla hráz dvou rybníků a voda zaplavila město. Jedním z hlavních úkolů byla také evakuace dvou desítek obyvatel domu s pečovatelskou službou, kterému hrozilo zatopení.

Cvičení bylo svým rozsahem a počtem záchranářů i figurantů jedním z největších v České republice. „Teď cvičení vyhodnotíme, nějaká negativa tam byla, ale nejsou to žádné zásadní chyby,“ řekl velitel zásahu Jan Doubrava.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)