V Moravské Sahaře u Bzence shořela louka

Bzenec (Hodonínsko) - V přírodní oblasti Moravská Sahara u Bzence shořela louka o rozloze asi tisíc metrů čtverečních. Příčina požáru zatím není známa. Nelze vyloučit, že plameny vyšlehly v této vyprahlé lokalitě, která se nachází u železniční trati, od projíždějícího vlaku. Před měsícem na stejném místě zuřil obrovský lesní požár, svou rozlohou se zapsal do historických tabulek jako největší za posledních 15 let.

Obdobné požáry jsou na Moravské Sahaře poměrně časté. Ten současný byl ohlášen v 15:00. Na místě zasahovali drážní hasiči, hasiči z Bzence, Veselí nad Moravou, Strážnice a Vracova. Za necelou hodinu se jim podařilo plameny zlikvidovat a půdu prolít vodou z cisteren tak, aby zabránili znovuvznícení. Po příčině požáru pátrá vyšetřovatel hasičského sboru.

Porost na Bzenecku zachvátil na přelomu května a června největší lesní požár, který se za uplynulých 15 let stal v ČR, hasiči s ním bojovali dva týdny. Zničil 165 hektarů lesa. Škoda se odhaduje na 27 milionů korun. V boji s plameny se tehdy vystřídalo 1 500 hasičů. Příčina neštěstí není zatím známa.