Ústecká zoo slaví sloní týden

Ústí nad Labem – Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chce připomenout, že už 25 let chová dvě slonice indické, které patří mezi ohrožené druhy. Slaví se tam tak sloní týden. Ústečtí zoologové přitom ale musí zároveň přemýšlet, co se slony dál.

Když se slůňata objevila v ústecké zoo poprvé, měřila o něco víc než metr a vážila kolem metráku. Dnes mají přes tři tuny. Ze slonic už jsou dámy středního věku, mezi nejoblíbenější zvířata v zoo patří dál. Slonice ale zůstaly bez potomků. Navíc evropští koordinátoři mají jasno, jak by měl chov slonů v zajetí vypadat.

„Naším cílem je chovat slony v přirozené skupině tak, jak je doporučeno evropskou asociací zoologických zahrad,“ sdělila Věra Vrabcová ze Zoo Ústí nad Labem. Získat dospělého samce z některé evropské zoo není problém. Dospělý slon ale potřebuje vlastní domeček. „Když budou peníze, bude sloní domeček, bude samec, budou slůňata,“ říká ošetřovatel Petr Kiebel.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Věra Vrabcová upřesnila, že celkem jde o zhruba 40 milionů korun. Ústecká radnice předběžně s novým pavilonem souhlasí. Peníze na něj slibuje ale až kolem doku 2017. Podle ošetřovatelů, kteří mají ke slonům nejblíž, by bylo potřeba začít stavět už teď.