Třeboň v testu vozíčkářů obstála

Třeboň - Vozíčkáři testovali v Třeboni novou speciální mapu. Handicapovaným ukazuje, která místa jsou pro ně přístupná a která ne. V mapě jsou informace o dostupnosti památek, institucí i restaurací. Před časem se stejně zaměřili na Český Krumlov a výsledek je podobný - obě mapy uspěly.

Vozíčkář Eduard Pluháček otestoval vstup do radnice. Dostal se postupně do všech míst i do patra. Bezbariérová radniční budova dostala v mapě právem zelenou.

Mapu sestavoval tým vozíčkářů a studentů. Pět měsíců zkoumali ve městě každý dům a každý schod. Bariéry pečlivě značili. Podle Aleny Zárubové, která byla členkou týmu, museli přeměřit například výšky obrubníků a označovat do mapy, jestli souhlasí nebo ne.

V mapě je ale i několik červených míst, kam se vozíčkáři bez asistentů vůbec nedostanou.  Kritické místo je například Schwarzenberská hrobka.

Radnici přišel projekt na dvacet tisíc korun. Zástupci města soudí, že nový průvodce inspiruje provozovatele a majitele budov, aby vstupy zbavili bariér. „Mapa bude sloužit pro všechny návštěvníky Třeboně, kteří mají nějaké postižení, nebo pro rodiče s kočárky,“ říká místostarostka města Terezie Jenisová. Podobnou mapu testovali vozíčkáři také v Českém Krumlově. I tady jsou vyznačené trasy v pořádku, problémy nezaznamenali.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)