Developer přetnul vysočanskou cyklostezku silnicí

Praha - Nejdražší pražská cyklostezka mezi Vysočany a Hloubětínem má další vadu na kráse. Kromě místa, kde jsou na ní schody - ji teď nově ještě přetíná silnice pro auta. Postavil ji developer jako příjezdovou ulici k novému sídlišti. I když stezka patří k páteřním v metropoli, lidé na kolech a bruslaři musejí dávat přednost autům.

Na tři kilometry dlouhé cyklostezce mezi Vysočany a Hloubětínem, která stála 150 milionů korun, cyklisté a bruslaři rozhodně páni nejsou. Na jednom konci musí kvůli výstavbě mrakodrapu kola přenášet po schodech, na druhém jim zase hrozí střet s autem.

Cyklisty čeká svažující se úsek, zatáčka, retardéry a nakonec i změna přednosti v jízdě - developer cyklostezku jednoduše přetnul příjezdovou silnicí k novým domům, aniž by bral ohled na uživatele stezky.

Vysočanská cyklostezka
Zdroj: ČT24

Konečné slovo k tomuto dopravnímu řešení měl policejní inspektor. I přes námitky úřadů nebyl ochotný přistoupit na to, aby měli cyklisté přednost. „V Praze má zatím pořád přednost auto před cyklistou. Eufeministicky řečeno – je to zastaralý názor,“ říká vedoucí koncepce cyklodopravy Pavel Polák.

Podle policie ale tento úsek nebezpečný není. „Nic z toho, co zjistili dopravní inženýři pražské policie, není pro cyklisty bezpečnostním rizikem,“ tvrdí policejní mluvčí Eva Kropáčová. Úřad Prahy 9 si to ale nemyslí a vyslyšel stížnosti obyvatel. „V současné době je vydán zákaz užívání této komunikace s ohledem na křížení s cyklostezkou,“ informoval vedoucí stavebního úřadu Václav Vaněk.

„Přejezd je sice v souladu s veškerými doposud vydanými povoleními, ale ze strany společnosti Hloubětínský park je toto řešení vnímáno pouze jako dočasné,“ uklidňuje situaci hlavní inženýr společnosti Jan Šilhart. Developer zároveň slibuje mimoúrovňové křížení stezky a silnice. Na vlastní náklady začne už letos budovat podjezd, který by cyklisté mohli používat příští sezonu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)