Rekordman Vágner zřídí na rybníku Katlov genofond velkých ryb

Kutná Hora – Kutnohorská radnice zřejmě prodá pozemky u rybníka Katlov známému rybáři, cestovateli a rekordmanovi Jakubu Vágnerovi, který zde chce zřídit centrum záchrany genofondu evropských ryb. S kutnohorskou radnicí se už dříve domluvil na pronájmu rybníka. Na dnešním jednání zastupitelstva svůj projekt využití rybníka blíže představí.

Radní už dříve souhlasili s tím, že si Vágner více než dvacetihektarový rybník pronajme na 25 let. Vágner chce na rybníku zřídit centrum záchrany genofondu velkých evropských ryb a na jeho břehu postavit dětský rybářský tábor, kde bude pořádat i další odborné akce. V současné době má koupenou bývalou rybářskou baštu, ve které chce zřídit školící středisko. Dále potřebuje od města odkoupit 1,5 hektaru pozemků, na nichž si chce postavit domek a tábor pro děti.

Chataři na Vágnerově projektu vydělají

„Bašta mu byla prodána ve výběrovém řízení, žádná jiná nabídka se neobjevila. Pozemky se prodávají bez výběrového řízení se souhlasem zastupitelstva,“ uvedl starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu). Pozemky podle starosty město nepotřebuje a přístup k rybníku nebude nijak omezen. „Nikterak se ten jeho způsob využívání rybníka nedotkne chatařů, naopak by se jim měly podmínky zlepšit, protože se rybník nebude vypouštět,“ dodal starosta.

Rybník Katlov dostane Vágner do péče po letošním podzimním výlovu. Výnos z nájemného má odpovídat minimálně tomu, co vynáší současné rybniční hospodářství. „Z našeho pohledu je pan Vágner velice solidní a zajímavý partner,“ uvedl Šanc. Svůj projekt rybář představí městským zastupitelům na dnešním zasedání.

Třicetiletý syn hudebníka Karla Vágnera je držitelem mnoha rybářských rekordů, ulovil i rybu o váze 215 kilogramů. Za rybami a dobrodružstvím cestuje téměř do všech koutů světa. V minulosti pořádal mimo jiné výpravy do povodí Amazonky v Jižní Americe a Konga v Africe. Propaguje rybářský přístup zvaný „chyť a pusť“, kdy se ulovené ryby vracejí do vody.