Praha ruší stomilionový tendr na dodávku opencard

Praha - Hlavní město zruší stomilionový tendr na dodávku karet opencard, který byl vyhlášen loni v říjnu. Radní tak rozhodli kvůli malému počtu uchazečů. Město teď zřejmě bude muset vypsat nové výběrové řízení. Celý projekt Opencard již vyšel na téměř miliardu korun, policie už kvůli nevýhodným smlouvám obvinila několik magistrátních úředníků.

Karty v minulosti pro Prahu zajišťovala firma Haguess, pro ni ji ale vyráběly jiné firmy. Město nyní chce uzavřít smlouvu přímo s výrobcem karet. Praha chtěla vybrat tři vítěze, kteří by plastové karty s čipem dodávali po čtyři roky. Město s nimi mělo uzavřít rámcovou smlouvu. Do tendru na dodávku karet opencard se podle dřívějších informací přihlásilo pět firem, mezi kterými byly například Česká pošta, Wincor Nixdorf nebo dosavadní dodavatel Monet+. Tři z nich ale byly vyloučeny.

Praha má podle materiálu, který rada projednala, v zásobě ještě asi 21 700 karet, které by měly stačit zhruba na dva měsíce. Musí proto vypsat nové výběrové řízení. „S ohledem na současný stav zásob karet opencard a vzhledem k výsledku soutěže se Praha dostává do svízelné situace, kdy hrozí narušení kontinuity dodávek a provozu,“ uvedla radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

Původně se počítalo s tím, že hlavní město bude potřebovat statisíce karet pro držitele, kterým letos a v následujících letech končí platnost. Praha ale nakonec rozhodla, že platnost karet vydaných v období od 1. srpna letošního roku do 31. července příštího roku prodlouží o dva roky. Kartu opencard vlastní přes 950 000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.

Kritizovaný projekt Opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům tento měsíc obvinění rozšířila.