Semerád dříve podnikatel, dnes velvyslanec středních Čech v Bruselu

Cerhenice (Kolínsko) - Velvyslanec Středočeského kraje v Bruselu Marek Semerád (ČSSD) možná přijde o svůj mandát z důvodu loňského podezření na střet zájmů. Vedení ČSSD se nelíbí, že by mohl zneužít informace nabyté ve veřejné sféře k soukromému podnikání. Semerád však již svou podnikatelskou činnost v prosinci 2011 ukončil a dále se podle vlastních slov věnuje pouze zastupování Středočeského kraje v Bruselu.

Bývalý zastupitel ČSSD Marek Semerád bude možná zbaven mandátu velvyslance Středočeského kraje v Bruselu. Mandát, který mu platí do konce roku 2013 a který v roce 2008 podepisoval ještě bývalý hejtman David Rath, má být podle nového vedení ČSSD ukončen z důvodu bývalé paralelní veřejné a podnikatelské činnosti. Zároveň se zařizováním dotací pro středočeské obce totiž poskytoval poradenství při čerpání dotací a výběru stavebních firem.

Čtyřiatřicetiletý Marek Semerád je úspěšný středočeský komunální politik. Od 24 let je starostou v obci Cerhenice a od třiceti také zastupitelem kraje. Předsedá kolínské organizaci ČSSD a zasedá i v jejím středočeském předsednictvu. Městys Cerhenice je díky Semerádově politice velmi úspěšný v čerpání různých dotací.

Závěť rodu Schwarzenbergů (zdroj: ČT24)

„V Bruselu rozdělování dotací ovlivnit nemůžu“

Na konci roku 2011 se rozhodl pouze pro komunální politiku a firmu Cui Bono, ve které měl padesátiprocentní zastoupení, prodal svému bývalému tajemníkovi z kolínské ČSSD, zastupiteli Kolína Lubomíru Nymburskému. „Nicméně svoje podnikání za chybu nepovažuji, a to z toho důvodu, že jsem byl starostou městyse Cerhenice, což není vrcholová politika, a jsem aktivní člověk, který rád vytváří nové věci a pomáhá ke zrodu novým věcem. Nevím už, jak jinak bych to měl vysvětlit,“ řekl v pořadu Reportéři ČT Marek Semerád.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Semerádovi loni doporučil vyvarovat se kombinace politické a podnikatelské činnosti, a tak v současné době poskytuje poradenství pouze Středočeskému kraji jako vedoucí jeho zastoupení v bruselském sídle Evropské unie. „Ty dotace se rozdělují na národních úrovních. My v Bruselu máme informace pouze o obecných trendech, které v těch dotacích jsou. V žádném případě zastoupení nebo já nemůžeme ovlivnit přidělování nebo rozdělování dotací. Samozřejmě že jako celá řada jiných lidí mám nebo mohu mít víc informací než běžný smrtelník, ale nevidím v tom nějaký střet zájmů,“ dodal Semerád.