Lidé se můžou po 22 letech opět rozhlédnout z Krkavce

Plzeň – Plzeňané si budou moct po 22 letech opět prohlédnout svůj kraj z lesní rozhledny na kopci Krkavec. Osmnáctimetrová kamenná stavba byla postavena za sbírky občanů nedalekých Ledců v roce 1900. Z jejího ochozu je vidět celé město, Šumava, Přimda a při dobré viditelnosti i Alpy. Po Radyni s 560 metry nad mořem jde o druhý nejvyšší bod v okolí Plzně ve výšce 504 metrů, horní ochoz je v 524 metrech.

Věž má dva ochozy, spodní nad korunami stromů, z horního je vidět na všechny světové strany; nevadí ani sousední telekomunikační stožár. „Jde o spojení historie s novou technikou,“ řekl Milan Gütter, šéf firmy GES-Electronics, která je majitelem věže.

Rozhledna Krkavec
Zdroj: ČT24/www.krkavec.cz

Rozhledna prošla rekonstrukcí za 200 000 korun, tři čtvrtiny z toho zaplatil kraj. Orpavu potřebovalo 98 schodů, vnitřní omítky a ochoz, na který se vrátila svatováclavská koruna. Kamenná část rozhledny zůstala ve stavu z roku 1900.

Rozhledna Krkavec
Zdroj: Wikipedie/Jik jik

Pod vrcholem Krkavce vede cyklotrasa a přes kopec Svatojakubská cesta. Vstupné zatím není dané, bude zřejmě 25 korun a 15 korun pro děti.