V Praze kolují téměř dokonalé padělky parkovacích lístků

Praha - Kvalita falešných parkovacích lístků, které se už několik měsíců ve stovkách šíří po Praze, zarazila odborníky. Podle soudního znalce jsou padělky vyrobeny shodným způsobem jako originály. Jen na ně pak někdo neuměle dotiskl sériová čísla. Lístky se vyrábějí ve Slovinsku, dovozce ale odmítá, že by odtamtud mohly pocházet i padělky. Policie zatím jejich výrobce neodhalila.

Denně se jich na úřadech v Praze prodá přes tisíc. Neoficiálně je svým zákazníkům nabízejí třeba i restaurace nebo kadeřnictví v centru města, kde se špatně parkuje. Rozeznat padělek od originálu je problém i pro strážníky.

Soudní znalec František Beneš padělek zkoumal a zarazila ho dokonalá podoba papíru, barvy i písma. Znalce překvapilo to, že dokonalý lístek dal padělatel do kopírky, aby tam dotiskl sériové číslo. „Jsou vytištěna naopak tím nejprimitivnějším způsobem,“ říká Beneš. Lístky, které stojí 120 korun, nemají podle znalce žádný ochranný prvek, například hologram. „Což by byla ochrana v ceně 30 haléřů, pošta ji běžně používá na korespondenční lístky v ceně 10 korun,“ dodává Beneš.

Parkovací lístky pro Prahu se vyrábějí ve Slovinsku. Firma, která je do Česka dováží, odmítá, že odtamtud pochází i materiál pro padělatele. „Je to slovinská státní tiskárna cenin. Bezpečnostní opatření jsou tam taková, že to není možné,“ odmítá jakékoliv zneužití dovozce lístků Milan Zachariáš. Policisté zatím pachatele nemají. Původně zvažovali, že obviní také řidiče, kteří nepravé lístky k parkování použili.

Nový návrh lístků, který by měl více ochranných prvků, musí projít patentovým řízením. První chráněné lístky se tak do oběhu dostanou nejdřív na konci roku.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)