Chrastava uctí památku nejmladšího západního agenta

Chrastava (Liberecko) – Po čtyřech letech hádek a sporů odsouhlasila Chrastava na Liberecku pamětní desku Rudolfu Fuksovi. Toho v roce 1952 zastřelili komunisté za výzvědnou činnost pro americkou tajnou službu. Jeho boj s režimem ale ještě nedávno odsuzovali právě komunisté, kteří seděli v městském zastupitelstvu. Zřízení pamětní desky tak prošlo až napotřetí.

STB z něj udělala exemplární případ – Rudolfa Fuksu komunisté popravili v jednadvaceti letech jako nejmladšího západního agenta. Trest smrti dostal za zakládání tajných informačních schránek. Jenže snaha uctít jeho památku narazila před čtyřmi lety na odpor zastupitelů. Proti pamětní desce hlasovali právě tehdejší členové KSČM, nebo bývalí komunisté, kteří po revoluci vstoupili do jiných politických stran. Tentokrát je ale přehlasovali odbojářovi příznivci. „Jsem rád jako Jindřich Šnýdl, jsem rád jako Chrastavák, jsem rád jako člověk, že to takhle dopadlo. Mělo by být automatické, že by takoví lidé byli připomínáni a ne naopak haněni, jak to dnes bohužel někdy slyšíme,“ uvedl prasynovec popraveného Rudolfa Fuksy Jindřich Šnýdl a starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) doplnil: „Více než 70 procent zastupitelů města Chrastava se přihlásilo k tomu, že popravy komunistického režimu byly špatné, že celý ten režim byl špatný.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Spory o Fuksovu minulost ale zůstávají. Někteří stále upozorňují na to, že zběhl z armády a pamětní desku si tak nezaslouží. „Že ho takto odsoudili, to je mi líto. Ale s nějakým trestem počítat musel. Byl voják,“ prohlásil opoziční zastupitel Chrastavy Miloslav Pilař (ČSSD).

Rudolf Fuksa už v Chrastavě jednu pamětní desku má. I přes tehdejší nesouhlas většiny zastupitelů jí v roce 2008 odhalil jeho prasynovec. Bylo to jen pár týdnů poté, co popravený agent získal prestižní ocenění Zlaté Lípy za ochranu lidských práv.

Druhou pamětní desku, tentokrát už oficiálně, bude mít odbojář na zdi muzea. Slavnostní odhalení proběhne 9. srpna, na den přesně 60 let od jeho popravy.