Do domácnosti ornitologa se nastěhovaly vlaštovky

České Budějovice – Svůj splněný sen zřejmě nyní prožívá českobudějovický ornitolog Jiří Šebestian. Přímo v kuchyni jeho panelákového bytu si postavil hnízdo mladý pár vlaštovek a vyvedl zde i potomky. Mláďata se do světa vydají již během tohoto týdne, není ale vyloučeno, že mladý pár využije zdejší pohostinnost ještě jednou. Vlaštovky hnízdí dvakrát do roka.

Vlaštovčí pár si domácí nemohl vybrat lépe. Jako by věděly, že je z téhle domácnosti nikdo vyhánět nebude - nastěhovaly se k ornitologovi. Byt ve druhém patře panelového domu si poprvé ptáci prohlédli devátého května, za dva dny už začaly v kuchyni stavět hnízdo. „Úžasně obratně kličkují mezi mnou, nábytkem, skříněmi a lítají mi okolo hlavy,“ pochvaluje si Štěpánka Šebestianová, manželka ornitologa, která je sama doktorkou přírodních věd.

Jediný problém je, že se ptáci nastěhovali zrovna uprostřed přestavování bytu. Jelikož ale bydlí v rodině milovníků přírody, stěhování počká do té doby, než mláďata vyletí z hnízda. „Všechna jejich vývojová stádia včetně hnízda jsou samozřejmě chráněná a je zakázáno je v době hnízdění jakkoli vyrušovat,“ podotkl k tomu Šebestian.

Tuzemští ornitologové varují, že poslední roky u nás ubývají prostory vhodné pro hnízdění vlaštovek. Jak v Česku, tak v celé Evropě proto počet těchto ptáků postupně klesá. Případ z českobudějovického sídliště Vltava ovšem ukazuje, že naděje pro populaci ohlašovatelů jara ještě žije.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)