Vzácné pernštejnské dokumenty se vrátily do depozitáře

Pardubice - Tři vzácné pernštejnské dokumenty nevyčíslitelné hodnoty se vrátily z Východočeského muzea v Pardubicích do depozitáře okresního archivu. Muzeum je veřejnosti ukázalo poprvé. Rok 2012 byl totiž vyhlášen rokem Pernštejnů.

Poslední návštěvníci Východočeského muzea v Pardubicích se mohli podívat na více než pět set let staré dokumenty. Vzácné pernštejnské archiválie vystavilo muzeum vůbec poprvé. „Protože je letos pernštýnský rok, rozhodli jsme se zapůjčit do muzea tyto vzácné exponáty,“ řekl Ladislav Hloušek, ředitel Státního okresního archivu v Pardubicích. K vidění byla takzvaná Kniha rudá z roku 1515, dále listina městského zřízení z roku 1512 a originál povolení krále Ferdinanda k pořádání koňských trhů.

Dokumenty mohlo muzeum vystavovat jen devět dní. Potom je organizátoři vyměnili za kopie. „Díky tomu, že teď máme k dispozici kopie, nejsme svázáni přísnými pravidly archivního zákona,“ uvedla Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích. Vzácné pernštejnské dokumenty zůstanou uložené ve speciálním trezoru. Je to klimatiziovaná místnost, kde je stálá teplota, stálá vlhkost a speciální připojení na pult centralizované ochrany na policii," dodal Hloušek. 

Do dalších unikátních archiválií můžete nahlédnout s Českou televizí. Seriál o vzácných dokumentech a historických předmětech českých depozitářů začíná 2. července – vždy v rámci Událostí v regionech.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)