Radary v Prostějově budou znovu měřit rychlost

Prostějov - Prostějovská radnice plánuje znovu oživit 11 radarů, které nechala před čtyřmi roky postavit na všech křižovatkách v centru města. Takzvané ptačí budky s měřicím zařízením totiž dodnes jen monitorují dopravu, pokuty kvůli nim ale řidičům nehrozí.

Beztrestný průjezd kolem prostějovských radarů si neukáznění řidiči užívají téměř dva roky. Důvodem jsou spory mezi ministerstvem dopravy a soukromou firmou Czech Radar, která takzvané ptačí budky spravuje. „Jejich systém není v souladu s právními předpisy,“ uvedl Martin Novák, mluvčí Ministerstva dopravy ČR. 

Ministerstvu vadí hlavně skutečnost, že k osobním údajům majitelů aut mají přístup i lidé ze soukromé firmy. Ministerstvo přitom nedávno vydalo jasný pokyn, podle kterého si radnice sice mohou pořídit radary, ale měřit rychlost a pokutovat její překročení může pouze městská policie. 

Radary v Prostějově se obnoví (zdroj: ČT24)

Vedení Prostějova proto vypovědělo firmě Czech Radar smlouvu a rozhodlo se vypsat výběrové řízení na nákup nebo pronájem radarů pro svoji městskou policii. Nejde přitom o levnou záležitost, jeden radar stojí asi 2 miliony korun a potřebný software další desítky milionů. Pro město to ale vyhozené peníze nejsou. „Radary působí jako preventivní záležitost. Od doby, kdy nefungují, jsme zjistili na základě statistiky až 600procentní nárůst přestupků a řidiči mnohde jezdí až 140 za hodinu,“ uvedl Jiří Pospíšil, náměstek prostějovského primátora.

Do výběrového řízení na odprodej nebo pronájem měřicího zařízení městu se chce firma Czech Radar přihlásit. Je velkým favoritem. Případné odstranění a znovunamontování radarů jinou společností by totiž zakázku značně prodražilo.