Kritizovaný projekt na propagaci výsypek zaplatí Ústecký kraj sám

Ústí nad Labem - Kritizovaný projekt na propagaci rekultivovaných dolů Ústecký kraj zaplatí sám. Krajští zastupitelé dnes schválili ukončení projektu a proplacení už utracených přibližně 24 milionů korun, původní rozpočet na celý projekt počítal s 43 miliony korun. Z evropských peněz tak kraj podle šéfa Úřadu regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta (ODS) na tento projekt nedostane ani korunu.

Ministerstvo financí jako certifikační orgán regionálních operačních programů proplacení projektu pozastavilo, stejně jako Úřad Regionální rady. „V případě projektů, které prověřuje policie, pozastavuje proplácení až do ukončení vyšetřování,“ řekl Markvart. Předkladatel dnešního návrhu, hejtmančin náměstek Pavel Kouda (ČSSD), tak musí do konce června ukončit všechny smlouvy, které se projektu týkají.

Krajští zastupitelé zvažovali tři varianty, jak k problematickému projektu přistoupit. Varianty navrhla krajská rada. Kromě schváleného proplacení už realizovaných částí projektu z Fondu rozvoje Ústeckého kraje bylo ve hře proplacení celého projektu z rozpočtu kraje, jako třetí variantu rada navrhla počkat na výsledky jednání dotačního úřadu s ministerstvem o certifikaci projektu. Podle Markvarta existuje jen velmi malá naděje, že by si kraj mohl na evropské peníze na tento projekt sáhnout znovu. „To by musel být velmi šikovně napsaný projekt, který by postihoval jen ty části, na kterých se ještě nezačalo pracovat,“ řekl Markvart s tím, že to považuje téměř za nemožné. 

V původním plánu projektu měl letos vzniknout webový portál propagující rekultivovanou krajinu, krátký reklamní film a počítalo se i s inzeráty v médiích. Projekt se měl dotknout 58 obcí a těžebních společností Severočeské doly a Czech Coal. Dodavatelská firma nejprve udělala průzkum veřejného mínění. „Zjistili jsme, že taková kampaň je skutečně potřeba. Po představení projektu většina respondentů změnila názor a do regionu by přijela,“ uvedl zástupce firmy. Podle něj se zastavením projektu ušetří čtvrtina, nejvýše třetina celkového rozpočtu. 

Projekt na propagaci rekultivovaných dolů (zdroj: ČT24)

Bývalý manažer Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Leo Steiner (KDU-ČSL) a kritik projektu, na který dokonce podal trestní oznámení, považuje dnešní rozhodnutí zastupitelstva za velmi špatné. Podle něj megalomanský a zbytečný projekt teď zaplatí obyvatelé kraje. Podle nového šéfa Výboru Regionální rady ROP Severozápad Jaroslava Komínka (KSČM) by bylo vhodné vymáhat škodu, která kraji vznikla tím, že Steiner podal na projekt trestní oznámení, a v důsledku tak pozastavil jeho proplacení.

Steiner, který na dotačním úřadu pracoval tři měsíce, tvrdí, že rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji ovládl politický kartel. Odešel na konci května na konci zkušební doby po projevu na zasedání monitorovacího výboru, kde obvinil úřad z klientelismu a korupce. „Byl jsem svědkem toho, že když se vyhlašovaly výzvy, bylo jasné, kdo ty penízky dostane,“ prohlásil. Vedení obou krajů, tvořené ČSSD a ODS, se podle něj snaží do voleb rozdělit co nejvíc dotací, takže některé části už jsou dokonce přečerpané. V obou krajích se rozděluje na evropských dotacích dohromady 19 miliard korun. Na Steinera podal trestní oznámení pro pomluvu Úřad Regionální rady ROP Severozápad i Ústecký kraj.