Bendl odvolal ředitele kladrubského hřebčína

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl odvolal ředitele Národního hřebčína Kladruby Jana Höcka. K odvolání se rozhodl na základě výsledků nedávné kontroly ministerstva zemědělství v hřebčíně. Řízením hřebčína bude dočasně pověřena Simona Voňková, bývalá zástupkyně ředitele a ekonomická náměstkyně. Ministerstvo připravuje na pozici ředitele výběrové řízení. Höck s důvody svého odvolání nesouhlasí.

„Ministr se k tomuto kroku rozhodl na základě poznatků, které přinesla kontrola ministerstva zemědělství coby zřizovatele organizace, zaměřená na oblast prodeje a chov koní a veřejné zakázky, a také s ohledem na rozdílné pohledy na pojetí budoucího fungování organizace,“ uvedla Kateřina Böhmová z ministerstva.

„Odvolání mi nijak nezdůvodnili, jen jsem dostal zprávu - odvolávám vás z funkce, díky za dobře vykonanou práci,“ reagoval na své odvolání Höck. Až později od novinářů se prý dozvěděl, proč byl odvolán: „Hovoří se o nějakých výsledcích kontrol, což je pro mě naprosto nepřijatelné, protože výsledky kontrol byly naprosto v pořádku. Byla tam jen určitá administrativní pochybení u jednoho případu. Formuláře používané v Kladrubech byly mírně odlišné od těch, které používáme ve středisku ve Slatiňanech a podobně, tedy skutečně formální pochybení. Jinak veřejné zakázky a převody majetku byly bez problémů.“

Voňková byla podle Höckových slov jeho bývalou zástupkyní. Názorově se však rozcházeli natolik, že ji odvolal.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem získal vzácný arcibiskupský kočár z poloviny osmnáctého století.
Zdroj: ČT24

Höck vedl hřebčín od prosince 2009, kdy jej do funkce jmenoval tehdejší ministr zemědělství Jakub Šebesta. V letech 2000 až 2006, kdy jej nechala odvolat ministryně zemědělství Milena Vicenová, stál v čele Státního zemědělského intervenčního fondu. Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z něhož fond vznikl.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

V Kladrubech podle dříve zveřejněných informací mělo ministerstvo od února kontrolovat transparentnost prodeje koní, veřejné zakázky a převedení majetku během nedávné transformace hřebčína ze státního podniku na státní příspěvkovou organizaci. Ke kontrolám v květnu pouze uvedlo, že nezjistilo tak závažná pochybení, aby bylo třeba podávat trestní oznámení.

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Hřebčín se aktuálně připravuje na rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun z evropských fondů.

Změny ve vedení hřebčína jsou v posledních letech časté. Höckův předchůdce Jaroslav Dražan byl odvolán v listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal v roce 2008 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič. Svůj krok odůvodnil chybami v účetnictví hřebčína.