Ředitelku ZŠ v Hradci nahradí asistentka radního

Hradec Králové - Královéhradecký kraj mění ředitelku základní školy ve fakultní nemocnici.  Věru Lukášovou nahradí Blanka Kovandová, asistentka radního pro školství Jiřího Noska. Ten odmítá, že by v tom byla jakákoliv protekce. Současná ředitelka ale řekla, že ji před konkurzem navštívila manželka radního Noska a vyzvala ji, ať do konkurzu nechodí, že ho stejně nevyhraje.

Čtyřiadvacet let pracuje ve škole v nemocnici, sedm let je ředitelkou. Teď musí Věra Lukášová odejít. „Škola fungovala velice dobře a nevidím důvod, proč by se měla měnit ředitelka,“ řekl Roman Prymula, ředitel FN Hradec Králové.

Měsíc před konkursem přišla za ředitelkou Lukášovou manželka radního kraje pro školství Jiřího Noska, jehož podřízení konkurz připravili. „Řekla mi, ať přihlášku nepodávám, že to stoprocentně nevyhraju, že je to věc politická,“ řekla Lukášová.

Hlasování v komisi skončilo čtyři ku třem pro druhou účastnici, asistentku radního pro školství Noska Blanku Kovandovou. Hlasovali pro ni zástupci kraje, který měl v komisi většinu. „Průběh komentovat nebudu, protože jsem u toho nebyl a nikoho jsem se neptal,“ uvedl Jiří Nosek, radní pro školství, Královéhradecký kraj.

Výměna ředitelek (zdroj: ČT24)

Ředitelka Lukášová ještě před konkurzem oznámila podezření na manipulaci předsedkyni kontrolního výboru krajského zastupitelstva.

„Pokud je zpochybňováno výběrové řízení, a to veřejně, tak je zapotřebí, aby se tím rada zabývala,“ uvedl Vladimír Derner, náměstek hejtmana, Královéhradecký kraj. Zatím ale platí rozhodnutí rady, že ředitelkou školy v nemocnici bude asistentka radního Noska Kovandová. Před devíti lety ho hájila před rodiči, když byl sám ředitelem školy. Tehdy chtěl Nosek poslat děti na mítink ČSSD. Magistrát ředitele odvolal.