Hrádek bude bezpečnější

Hrádek nad Nisou – Kvůli množícím se krádežím po setmění posiluje Městská policie v Hrádku nad Nisou noční služby strážníků. Místní i město jsou přesvědčeni, že za organizovanými zlodějskými nájezdy jsou Poláci. Na stejný problém upozorňují i další pohraniční města.

V Hrádku nad Nisou, jen kousek od polských hranic, jsou úzké uličky a právě sem jezdí auta s polskými značkami nejčastěji. Většinou v noci. Naposledy tu policie dva polské mladíky zadržela přímo při krádeži kola. „Majitelka je viděla, jak lezou na pozemek. Plazili se pod okny,“ uvedla velitelka MP Hrádek nad Nisou Iva Krňáková a mluvčí PČR Liberec Ludmila Knopová doplnila: „V současné době jsou ve vyšetřování dva muži ve věku 29 a 34 let. Mají na svědomí více vloupání v Hrádku nad Nisou.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ztrácejí se většinou drobnosti ze zahrad, jako jsou sekačky, pily, zahradní nábytek a sem tam najdou místní svá auta s prázdnou nádrží. „To je jasné, že to naštve. Samozřejmě se to snažíme mít uzavřené. Je to neskutečné, musíte být stále ve střehu,“ stěžují si obyvatelé Hrádku nad Nisou. Na hlídkách se střídá pět městských policistů. Město nyní plánuje přijmout dalšího strážníka, přijde to na 400 tisíc korun ročně. „Že bychom to zrovna v současné době dělali s velkou radostí, to tedy neděláme, protože rozpočet je napjatý,“ konstatuje starosta Hrádku Martin Půta (SLK).

A na časté drobné krádeže si stěžují také v Heřmanicích. Polské území začíná zhruba 100 metrů odsud a nezvané návštěvy prý odtud chodí minimálně jednou týdně. I tady už plánují zřídit obecní policii. Zatím ale v noci hlídkují v hasičských nebo městských autech dobrovolníci. „Založili jsme tady takovou domobranu, provádíme noční hlídky,“ vysvětlil starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (SLK).

Domobranu v minulosti zřídili i v nedalekých Habarticích. Podle policejních statistik přitom počet krádeží neroste. Otázkou ale je, kolik lidí vůbec drobné krádeže policii nahlásí, tvrdí starostové.