Stánky na Václaváku bude vlastnit město

Praha – Opékané klobásy všeho druhu, novinové trafiky i stánky s květinami už se za ta léta na Václavském náměstí zabydlely. Prodejci platí nájem za prostranství Praze 1 a Technické správě komunikací hlavního města. Metropole ale nyní přišla s novinkou – během příštího roku musí všichni obchodníci vyklidit pole a kiosky připadnou do správy magistrátu, jenž hodlá místní byznys hlídat sám. Místo nich hodlá postavit designový inventář, který má v plánu pronajímat.

Radní oslovili s nápadem architekty z firmy Ciegler Marani. Ačkoliv stavitelé zatím mlčí o tom, na kolik designové inventáře Prahu vyjdou, od odborníků už zaznívají jisté hlasy, že zakázka ve finále vyjde na zhruba 30 milionů korun. 

Prodejci situaci příliš nechápou. Spousta stánků není stará víc než pět let, takže jsou v zachovalém stavu. Navíc namítají, že v době krize a škrtů na většině míst je pořizování nových inventářů zcela nepochopitelnou investicí. Situace se dotýká všech dvaadvaceti kiosků. 

Se stánky na Václavském náměstí se dá celkem snadno manipulovat. Horší už je to však s tzv. „Jančíkovým stánkem“ na Andělu. Smíchovská radnice totiž během funkce bývalého starosty Milana Jančíka uzavřela smlouvu s firmou, od níž si musí kiosek ještě další tři roky pronajímat. A to navíc za 80 tisíc měsíčně. „Smlouva je ze strany městské části nevypověditelná,“ říká radní Jaroslav Nedvěd.

Tradiční stánky mění majitele (zdroj: ČT24)

I kdyby se jej městská část Prahy 5 rozhodla odstranit, podle znění smlouvy by musela firmě neustále platit nájemné tak jako tak. Jeho umístění se radnici ale nelíbí. „Je to pěší zóna, takže by tam mělo být volné prostranství,“ pokračuje Nedvěd.

Jančíkův stánek je přitom černou stavbou, protože mu ještě stále chybí povolení na umístění, které měla vyřídit radnice. Ta nyní kiosek pronajala zdravotní pojišťovně, protože jsou prostory přizpůsobeny jedině kancelářským možnostem.