Kvůli odměnám primátorka Liberce nabídla funkci, zastupitelé to odmítli

Liberec - Sociální demokratka Martina Rosenbergová zůstává primátorkou Liberce. Na dnešním jednání zastupitelů sama navrhla své odvolání poté, co ji policie obvinila kvůli schválení třicetitisícových odměn pro radní za členství v dozorčí radě liberecké nemocnice. Zastupitelé ale zařazení bodu odmítli. Podle opozice primátorka věděla, že peníze půjdou i jejím stranickým kolegům. Dokládá to prý zápis z valné hromady.

Na mimořádné valné hromadě z loňského září byli novými členy dozorčí rady liberecké nemocnice jmenováni i krajský radní Zdeněk Bursa a náměstek Martin Sepp, oba z ČSSD. Hned další bod valné hromady přitom řešil i odměny členům a předsedovi dozorčí rady. „Myslím si, že paní primátorka, že moc dobře věděla, koho volila pár minut předtím, než podepsala výše odměn,“ uvedla opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (Unie pro sport a zdraví).

Rosenbergová ale odmítá, že by věděla, kdo peníze dostane. Schvalovala prý jen podobu, jakou má smlouva pro člena rady mít. „Tyto smlouvy schvalovalo právní oddělení nemocnice a já jsem samozřejmě dala na jeho doporučení. Vnímám to jako štvanici na moji osobu,“ tvrdí primátorka.

Policie libereckou primátorku obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Při odsouzení by jí hrozilo půl roku vězení nebo zákaz činnosti. Stejné obvinění si vyslechl i krajský radní Bursa a ředitel nemocnice Jiří Veselka. Radniční koalice i část opozice v zastupitelstvu se ale za primátorku navzdory obvinění postavila. „V tomto ohledu určitě ctíme presumpci neviny,“ sdělil náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Rosenbergová se stala primátorkou teprve loni v dubnu, když nahradila vítěze voleb Jana Korytáře.

Primátorka prý schvalovala pouze závěrečnou podobu odměn (zdroj: ČT24)