Do čela Rumburku nastoupí Jaroslav Trégr

Rumburk – Obyvatelé Rumburku už po všemožných komplikacích a hádkách znají svého starostu. Stal se jím nakonec Jaroslav Trégr z ČSSD, který nahradí senátora Jaroslava Sykáčka, jenž před třemi týdny odešel kvůli vnitrostranickému sporu s Darkem Švábem.

Letos v lednu byl Trégr zvolen do městské rady. Rumburská ČSSD je však již delší dobu rozštěpená, takže se koalice účastní jen částečně. To ale ostatně platí i o dalších stranách. V Rumburku doposud vládla koalice sociálních demokratů s KSČM a SNK-ED. 

Ačkoliv v minulosti působil pětačtyřicetiletý Trégr coby odborář, v poslední době působí v představenstvu několika místních firem. Do uvolněné funkce starosty nastoupí až 1. září. 

„Když jsem přijímal nabídku vůbec kandidovat do zastupitelstva, vůbec mě nenapadlo, že bych kdy mohl být starostou. Události, které v poslední době proběhly, si to ale vyžádaly,“ nechal se Trégr slyšet. Za svůj hlavní cíl si klade nastolení městského klidu a zlepšení atmosféry v zastupitelstvu.     

Prázdné místo radního po něm nyní obsadí Jan Pospíšil, avšak ODS, za niž byl do zastupitelstva zvolen, se od všeho distancovala.  

Zvolení nového starosty je vyvrcholením tři čtvrtě roku sporů. Loni v říjnu se rumburská ČSSD rozhádala kvůli zakázce na rekonstrukci mostků, jež poškodily povodně. Sykáček tvrdil, že ji Šváb protiprávně rozčlenil na devět dílčích, aby nemusel zadávat výběrové řízení. Ten ale tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil.  

Stížností se sice zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale správní řízení prozatím nezahájil. Policie se začala roztržkou zabývat, ale žádné pádné důkazy o vině či nevině jednoho z aktérů také nepřinesla. „Zatím každý, kdo se tím zabýval, potvrdil, že zadání té zakázky bylo v pořádku,“ řekl ČTK po Sykáčkově rezignaci Šváb.  

A právě Šváb je všeobecně považován za jednoho z nejvlivnějších politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou se stal ještě před třicátými narozeninami a následně byl opakovaně třikrát zvolen. Zároveň vede Lužickou nemocnici, v níž pracuje řada místních zastupitelů.