Perská věž pohoršuje Litomyšl

Litomyšl – Obyvatelé Litomyšle jsou rozděleni na dva tábory. Může za to dílo architekta Zdeňka Fránka, tzv. Neviditelná nebo Perská věž. Stojí přímo na náměstí, navíc hned před nejstarší budovou a chloubou – radnicí. Svým konceptem podle části občanů nezapadá do malebného města. Město však odmítá věž umístit jinam.

Příznivci moderní architektury v modelu věže vidí umělecké dílo. Odpůrci jí ale nemohou přijít na jiné jméno než udírna, plechová krabice či digestoř. Hlavním předmětem sporů je fakt, že stavba zakrývá tamní nejstarší dům. 

„Občané vesměs nechápou, o co jde, nechápou smysl,“ říká Radek Pulkrábek, zastupitel Litomyšle. Ačkoliv se protesty proti Perské věži neustále rojí, radnice vytrvale odmítá stavbu přemístit, nebo ji dokonce úplně odstranit. Na to konto se sice chystá petice za její odstranění, radní ale hodlají i nadále zůstat neoblomní. 

  • Radek Pulkrábek zdroj: ČT24
  • Antonín Dokoupil zdroj: ČT24

Antonín Dokoupil z odboru rozvoje města Litomyšle však na druhou stranu nerozumí, proč není veřejnost víc shovívavá. „Ve společnosti chybí trocha tolerance. Když s něčím nesouhlasím, ale nic to nepoškozuje a je to tam jen dočasně, tak bych očekával trošku víc vstřícnosti,“ nechal se slyšet. 

Věž na náměstí nestojí jen tak sama od sebe, nýbrž v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle. Její autor Zdeněk Fránek tvrdí, že jsou spory zcela zbytečné. Věž totiž nezůstane v centru města natrvalo, navíc by si podle něj měli lidé zvykat na splynutí moderní architektury s historickým prostředím. 

Reportáž Erika Knajfla z Litomyšle (zdroj: ČT24)

„Tyhle věci mají právo na život, i když vyvolávají spory,“ stojí si za svým Dokoupil. Pulkrábek zase argumentuje tím, že jde o věc, která pobuřuje a většina obyvatel zastává model tradičního konzervativního města. 

S problematickou stavbou se obyvatelé budou muset vyrovnat až do 2. prosince, potom se Neviditelná věž přestěhuje do Letohradu.