Pilot Stáhalík dostal k nedožitému jubileu planetku, ulici a pomník

Rudolfov - Legendární akrobatický pilot Martin Stáhalík má planetku. K jeho nedožitým padesátinám mu ji věnovali čeští astronomové. V Rudolfově u Českých Budějovic po něm pojmenovali ulici a odhalili mu pomník. V devadesátých letech vybojoval Martin Stáhalík medaile na mistrovství světa, a to ve všech třech akrobatických kategoriích. Tragicky zahynul před 11 lety.

Planetka je čtyři kilometry velká, viditelná pouhým okem ale není. Astronomové s Martinem Stáhalíkem několikrát letěli, i proto měli snadnější úlohu při výběru jména. „Martin Stáhalík se jako pilot mezi ty hvězdy hodí daleko více než umělci či vědci,“ konstatovala ředitelka českobudějovické hvězdárny a planetária Jana Tichá.

Letecký akrobat vyrůstal v Rudolfově, kde si ho stále připomínají. Pojmenovali tu po něm novou ulici. Místní mu také na břehu rybníka postavili pomník, vedle kterého zasadili strom. „Každý Rudolfovák ví, kdo byl Martin Stáhalík,“ řekl jeho kamarád František Chrastina. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Martin Stáhalík začínal na větroních, teprve pak usedl do těsného kokpitu akrobatického speciálu. V devadesátých letech se stal mistrem světa, patřil mezi dvanáct nejlepší akrobatů. Létal nad jezerem, závodním okruhem, zamířil i do úzkého skalního otvoru, tzv. Nebeské brány. „Fascinuje mě, uspokojuje, připomíná mi sex,“ odpověděl před lety na otázku, proč si vybral právě leteckou akrobacii. 

Zahynul před jedenácti lety při tréninkovém letu. Osudnou se pro něj stala pravděpodobně technická závada stroje. Do poslední chvíle bojoval a snažil se smrtící vývrtku vybrat.