Ožije bývalé letiště v Ralsku?

Liberec - Pro bývalé vojenské letiště v Ralsku se začíná rýsovat nové využití. Liberecký kraj, kterému patří, hodnotí návrhy od případných investorů. Většina z nich vidí jeho budoucnost v turistice a mnozí by chtěli částečně obnovit i letecký provoz pro malá letadla a ultra-lighty.

V létě na kola nebo na lanovou dráhu, v zimě na běžky. Investoři sázejí na spojení turistiky s menší výrobou. „U většiny projektů je zájem, provozovat je celoročně,“ potvrzuje náměstek hejtmana Libereckého kraje Vít Příkaský. 

Turistické využití není jediná varianta. Zájemci navrhují i filmové ateliéry, pěstování dřevin pro výrobu biomasy, výrobnu solárních panelů a dokonce letiště pro nákladní vzducholodě. „Ve finální podobě to může být i kombinace těchto záměrů,“ naznačuje Vít Příkaský. 

Dráha měří téměř tři kilometry a dnes je rájem především pro bruslaře. Před lety se však uvažovalo i o tom, že by zde mohla vzniknout největší sluneční elektrárna ve střední a východní Evropě. Nechtěné památky po sovětské armádě z okolí letiště stále nezmizely. V Ralsku jsou opuštěné panelové domy a lidé bez práce. „Pracovní možnosti jsou tady velmi špatné,“ přiznává jeden z místních. „Vybudovala se tam průmyslová zóna, ale nic se tam neděje,“ upozorňuje druhý. „Myslím si, že by tam mohlo malé letiště být,“ domnívá se třetí. „Právě s tím cestovním ruchem a sportovním vyžitím by tam mohla přijít i infrastruktura, především obchody, lékař, pošta apod.,“ dodává starosta Ralska Miroslav Králík.

Letiště bez velkého průmyslu vyhovuje i nedaleké Mimoni, přes kterou by v opačném případě jezdilo ještě víc kamionů. „My jsme opatrní, abychom do města nepřitáhli další dopravní zátěž,“ říká starosta Mimoně František Kaiser. 

Nejlepší záměr by mohla komise vybrat do konce prázdnin. Teprve pak začne kraj hledat i konkrétního investora.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

.