Jachtaře, který chtěl překonat světový rekord, přivítali zpátky doma

Rychnov nad Kněžnou – Jachtaře Petra Ondráčka, který se pokusil na plachetnici Singa pokořit rekord v sólové plavbě kolem světa, dnes odpoledne přivítali v Mokrém na Rychnovsku, kde Ondráček svou loď před plavbou zhruba šest let upravoval. Šance na překonání rekordu se rozplynula kvůli technickým problémům a také silné bouři u Tasmánie, kde jachtař přišel o nejdůležitější plachty. I tak mu ale patří prvenství, žádný jiný Čech takto dlouho sám a nonstop po oceánu neplul.

Dvaašedesátiletý Ondráček na plavbu vyrazil z Anglie na 8,5 metrů dlouhé lodi v létě 2011, k překonání rekordu potřeboval objet svět za méně než 313 dní. I když měl mořeplavec největší strach z Indického oceánu, proplul ho bez větších obtíží. Kritický okamžik nastal až u pobřeží Tasmánie, kde se plachetnice převrátila. „Tvořily se obrovské vlny do výšky 10 až 15 metrů a jedna z těch vln mi spadla na palubu,“ popisuje dramatickou chvíli mořeplavec. 

Český jachtař pak plavbu ukončil po 250 dnech na Novém Zélandu. „Nejtěžší bylo to rozhodování, jestli plavbu ukončit a změnit ten původní plán. Musel jsem zvážit všechna rizika a pro a proti,“ uvedl Ondráček.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Osamělý jachtař se snažil vyrovnat i s poškozením plachet, ale kvůli ztrátě času přišel o možnost za vhodného počasí obeplout Mys Horn. „Dostal bych se tam v období nejsilnějších bouří. Pro loď mé délky by to byla prakticky sebevražda,“ dodal. Loď Singa zůstala na Novém Zélandu, Ondráček se ji nyní pokouší prodat, ale na jachting rozhodně nezanevřel. „Když ji neprodám, tak s ní někdy připluji zpátky. Kdybych byl mladší, tak okamžitě startuji k dalšímu pokusu, ale nyní plánuji spíše plavby kratšího a rekreačního charakteru. Musím manželce vrátit všechno to utrpení, co se mnou měla,“ podotkl Ondráček.   

Přesto, že by mnozí lidé měli s plavbou o samotě potíže, Ondráček si nestěžuje. „Jachtařím zhruba 30 let, když jste sám na lodi, tak máte spoustu práce, navíc jsem měl možnost prakticky každodenní komunikace prostřednictvím e-mailu,“ řekl jachtař. Dnešní uvítání v Mokré bylo opravdu vřelé: „My jsme strašně rádi, že se vrátil, hlavně že se vrátil v pořádku. Všichni jsme na něj mysleli, všichni jsme mu fandili,“ dodala místní kronikářka Dagmar Honsnejmanová.