Opilé sklepy mají do Velkých Pavlovic nalákat více turistů

Velké Pavlovice (Břeclavsko) – Patnáctka kontroverzně vypadajících vinařských sklepů vyrostla ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Pestrobarevné stavby architekta Josefa Veverky mají podle developera nalákat do obce více turistů a pomoct tak místním vinařům. Řada lidí se s netradičním vzhledem Opilých sklepů smiřuje jen těžko.

Navazují na tradiční vinařské sklípky, ale přesto jsou zářivé budovy úplně jiné a výrobce vína by uvnitř turista hledal marně. Půjde naopak o stavbu, v níž najdou zázemí turisté cestující za vínem. „Pro někoho jsou samozřejmě nežádoucí investicí, protože lidé měli představu o tom, že ty sklepy mají být tradiční. Toto je ale zbrusu nová ulička a my jsme přesvědčení, že jsme potřebovali něco moderního, možná až provokativního,“ vysvětlil starosta Pavel Procházka (ODS).

„Starobylých původních sklepů tady máme dostatek a turisty stále lákají. Myslím si, že pro lidi, kteří ho budou vlastnit, je to něco jiného, než mít sklep, který má v Pavlovicích každý pod domem,“ dodal vinař Lubomír Zborovský.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Vinař Lubomír Zborovský

„Někteří majitelé těchto sklepů už k nám jezdí dlouhá léta a nakupují víno u nás. Nyní, když si koupili moderní sklípek ve Velkých Pavlovicích, mají i místo, kde si ho můžou v klidu vypít.“

Spolu s vedením obce věří tomu, že Opilé sklepy pomohou jak místním vinařům, tak i pěstitelům vinné révy. „Předpokládá se, že se zde bude propagovat víno velkopavlovických vinařů, které se tu také bude prodávat,“ vysvětlil starosta.