V Lounech se závodilo v jízdě handbiků

Louny - Velký svátek kol zažili obyvatelé Loun. V ulicích města i na silnicích kolem něj se závodilo na koloběžkách, kolečkových bruslích, kolech i tříkolkách. Vrcholem všech soutěží ale byl závod evropského poháru v jízdě handbiků, kdy závodníci pohánějí svá kola ručně.

Cyklista, který pohání svůj stroj rukama, ještě nedávno budil údiv. Dnes počet majitelů tříkolek prudce stoupá. Na silnice se tak především vracejí bývalí závodníci, kteří klasické kolo museli odložit.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Díky handbiku se mohl ke svému sportu vrátit i Zbyněk Švehla, který se zranil v devatenácti letech při závodění na kole. „To není nějaký ježdění invalidů na vozíčku, to je jako cyklistika se vším všudy. To je radost pro všechny z nás,“ dodal. Podle starosty Loun Radka Šabaty je to pro ně výzva a oni nacházejí nové kamarády, nová přátelství a nové motivace.

Na společné závody pozvali vozíčkáře už před lety atleti z Počerad. K tradiční akci pak přibyl samostatný závod handbiků a den všech koleček a kol. Podle lounských pořadatelů jde hlavně o to, aby se lidé dali dohromady.

Závod vozíčkářů už berou na Lounsku jako prestižní akci. Když jedou závodníci, zastavují vlaky a na otočce v Počedělicích kvůli nim nově vyasfaltovali náves.