Brněnské VUT nabízí Atari, Amigu nebo děrné štítky

Brno - Pro mladší generace představují staré počítače pravěk, pro ty starší třeba vzpomínku na doby, kdy sami s osobní výpočetní technikou začínali. Vysoké učení technické v Brně připravilo expozici starých počítačů a datových médií, která míří pouhých 20 let nazpět. Přesto výstava na fakultě informačních technologií ilustruje, jak dalekou cestu za tu dobu domácí počítače urazily. Vedle dříve běžných typů jako Atari nebo Amiga tu návštěvník najde naprostou kuriozitu - stavebnici počítače.

„Obsahovala všechny potřebné součástky k tomu, aby si nějaký pokročilý amatér, který byl schopen sestavovat elektrické obvody, mohl sestavit svůj vlastní počítač doma,“ přiblížil proděkan fakulty Richard Růžička.

Přestože se za posledních 30 let počítače především výrazně zmenšily, principem jejich fungování stále zůstávají jedničky a nuly. A právě záznamu jedniček a nul patří druhá část expozice, kde si pamětník může připomenout děrné štítky a pásky, které se s oblibou neustále trhaly, nebo na ručně šité feritové paměti - jakási síta malých magnetických kroužků.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Expozice se má v budoucnu ještě rozrůst o části obřích sálových počítačů, předchůdců těch osobních. VUT zároveň buduje centrum pro nový superpočítač IT4Innovations.