Bouřky zaměstnaly hasiče i železničáře, blíží se další vlna

Praha – Meteorologové vydali výstrahu na velmi silné bouřky, které mohou dnes odpoledne a v noci zasáhnout Čechy, v úterý i Moravu. Česko se přitom vzpamatovává z předchozí vlny bouřek, které se přehnaly přes jižní Čechy a před desátou večer dorazily na Vysočinu a jižní Moravu. Výsledkem jsou polámané větve nebo rovnou celé stromy, proto byli celou noc v terénu hasiči. Ráno se k nim museli připojit železničáři, protože stromy padaly i na železniční tratě včetně těch hlavních.

Silné bouřky, které se v neděli před půlnocí prohnaly Olomouckým krajem, zaměstnaly hasiče. Ve Skrbeni na Olomoucku se do kolejiště dostal poryvem větru návěs nákladního automobilu, doprava ale omezena nebyla. V Prostějově-Krasicích vítr odnesl provizorní krytinu z bytového domu, nikdo ale nebyl zraněn. Hasiči dále likvidovali i několik spadaných stromů na Přerovsku, Prostějovsku, Olomoucku i Šumpersku. Ve městech natekla voda do sklepních prostor. Například v Praze byly některé ulice zcela zaplavené, protože kanalizace nestíhala přívaly pojmout.

Bouřky hrozí až do pátku

Český hydrometeorologický ústav vydal varování na velmi silné bouřky. Zasáhnou od dnešních 15 do úterních 8 hodin Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Liberecký a Královéhradecký kraj, Vysočinu, Prahu a také Klatovsko, slabší bouřky budou i ve zbytku Plzeňského kraje a v Ústeckém kraji. Zítra od 12 do 23 hodin se nebezpečné bouřky přesunou na Moravu. Bouřky mohou opět přijít v dalších dnech až do pátku, obvykle v podvečer nebo v noci. Hrozí i kroupy a silné přívalové deště.

Kromě bouřek varuje ČHMÚ i před vysokými teplotami.

Stromy spadly na trať u Chocně

Na trať Choceň–Týniště nad Orlicí, která spojuje východní část Pardubického kraje s Královéhradeckem a Náchodskem, v noci popadaly stromy. Vlaky od noci nejezdily, v celém úseku mezi Chocní a Týništěm byly nahrazeny autobusovou dopravou. Až po půl druhé odpoledne byly všechny spadlé kmeny odklizeny, dodávky elektrického proudu obnoveny a vlaky opět mohly vyjet.

Padlé stromy přerušily dopravu na železnici
Zdroj: ČT24

Problémy však pokračují na jihočeské železnici, kde železničáři nezvládali situaci už včera večer, kdy byl zablokován i koridor do Rakouska. Mimo provoz byl až do odpoledne jenom úsek odbočné trati mezi Vyšším Brodem a Lipnem nad Vltavou. „Došlo k pádu stromů do kolejiště i porušení trakčního vedení,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Nad ránem nebyly průjezdné i další trati zejména na Vysočině a jižní Moravě, ty však už teď jsou v provozu.

Spadlé stromy omezily i dopravu na silnicích. Hasiči je odstraňovali například u Štěpánkovic na Opavsku, kde přerušily provoz dva ležící kmeny. V Újezdu u Chocně dokonce do padlého stromu narazilo auto. Strom ležel také na silnici u obce Lípa na Rychnovsku, podobně přehrazené byly silnice i ve středních Čechách na Benešovsku a u Prahy. V Boskovicích na Blanensku potom zaplavila voda Komenského ulici.

Strom přetrhl elektrické vedení

Na východě Čech způsobily bouřky a vítr také problémy s dodávkami elektřiny. ČEZ opravuje elektrické vedení, které narušily vyvrácené stromy, podle mluvčí firmy Šárky Beránkové se ve východních Čechách vyskytlo přes dvacet poruch, dopoledne je ale energetici postupně odstranili, k deváté hodině zbývalo šest. „K nejpostiženějším oblastem patřilo Rychnovsko, Žamberecko, Česká Třebová a Chrudimsko,“ dodala mluvčí.