Strážníci Ve Smečkách mají odehnat návštěvníky nevěstinců

Praha – Více než měsíc poté poté, co byl uzavřen kontroverzní nevěstinec v ulici Ve Smečkách, dokončila Praha 1 stavbu nové služebny městské policie v bezprostředním sousedství. Starosta městské části Oldřich Lomecký ale doufá, že přítomnost strážníků odradí zákazníky také od dalších erotických podniků, které v ulici jsou, a ty také zmizí.

Služebna strážníků vznikla v prostorách, které Praze 1 patří. Jejich rekonstrukce stála asi 100 tisíc korun. Příslušníci městské policie se ale Ve Smečkách objeví až během července „Prostory jsou stavebně hotové, bude je nutné ještě dovybavit, což je záležitost několika dnů,“ uvedl starosta Lomecký.

Nevěstinec, z jehož výloh lákaly kolemjdoucí spoře oděné ženy a jehož vznik podnítil radnici k výstavbě služebny strážníků, již Ve Smečkách není. Odbor výstavby ale v květnu nařídil vyklizení budovy. Vlastník údajně nedodal úředníkům ve stanoveném termínu potřebné dokumenty ke stavbě. Na dveřích domu stále visí rozhodnutí odboru, vstupy jsou zapečetěny.

Starosta Lomecký doufá, že přítomnost strážníků postupně vyžene z ulice Ve Smečkách i další podobné podniky, které zde sídlí. Radnice ale podle starosty nemůže proti provozovatelům veřejných domů přímo zasáhnout, protože prostituci v Česku nereguluje žádný zákon. Vyhláška magistrátu sice zakazuje nabízet prostituci ve veřejných prostranstvích, v uzavřených objektech ale není možné podobnou činnost regulovat. Město nyní připravuje novelu zákona, podle které by prostitutky musely mít oprávnění k provozování činnosti. K pražským zastupitelům by se mohla dostat letos na podzim, bude-li schválena, půjde ještě k projednání oběma komorám parlamentu.

Vydáno pod