Olomoucké nemocnici dochází krev, uvítá dárce

Olomouc – Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci se bude muset během prázdnin vyrovnat se sníženým počtem dárců krve a současně s její zvýšenou spotřebou. Zásoby krve se přitom pohybují na dolní hranici normy. Nemocnice proto uvítá každého dárce včetně prvodárců, sdělila primářka oddělení Dana Galuszková.

K darování může především mladé lidi motivovat i soutěž Daruj krev a vyhraj let balonem, která se koná již čtvrtým rokem. Zájemci mohou o vyhlídkový let soutěžit během celého července.

„O prázdninách je každoročně zásoba transfuzních přípravků menší, protože si dárci krve berou dovolenou. Je to navíc období, kdy přibývá úrazů i nehod na silnicích. Takže se stává, že nám krev chybí,“ uvedla Galuszková.

Situaci řeší pracovníci oddělení tak, že se na dárce obracejí prostřednictvím SMS zpráv, elektronickou poštou nebo jim volají. „V současné době nemáme krve nadbytek, ten míváme především kolem Vánoc. Pohybujeme se na dolní hranici normy,“ uvedla primářka.

Počet dárců se stále snižuje 

Databáze oddělení eviduje zhruba 8 000 dárců krve, neustále ale ubývá počet prvodárců. Zatímco například v roce 2007 jich bylo zhruba 1 400, loni jich přišlo jen 890. „Mladí lidé nemají velkou potřebu darovat krev. Mnozí říkají, že nemají dostatek informací. Každá akce na zviditelnění dárcovství je pro nás přínosem,“ doplnila Galuszková.

Na první prázdninový měsíc byla záměrně naplánována soutěž o let balonem, kterou zaštítil olomoucký hejtman Martin Tesařík. Ten má na svém kontě 71 odběrů krve.

Dostatečné zásoby krve zatím mají nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a Šumperku. Největším spotřebitelem krve v kraji je však olomoucká fakultní nemocnice. Ta ročně odebere při 20 000 běžných odběrech a 10 000 odběrech krevní plazmy až 30 000 litrů krve.

Dárcem se může stát každý člověk od 18 do 60 let, s váhou nad 52 kilogramů, který v minulosti neprodělal žádný typ infekčního zánětu jater, pohlavní chorobu či jiné závažné infekční onemocnění a není pro žádné onemocnění sledován.